Lewis Hamilton: “Ik was slachtoffer van racisme door het publiek en niemand deed er iets aan”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Lewis Hamilton vertelt tegenover de ‘Wall Street Journal’ dat hij in het begin van zijn F1-carrière vaak ongelukkig was. Ook racisme speelde daarin een belangrijke rol.

Toen Lewis Hamilton bij McLaren in 2007 zijn debuut maakte in de Formule 1 was hij meteen competitief. Hij zou zijn eerste seizoen afsluiten op de tweede plaats na Kimi Raikkonen, die als derde hond de wereldtitel onder de neus van de McLaren-rijders Alonso en Hamilton wegsnoepte

. Ondertussen mag Lewis Hamilton zichzelf zevenvoudig wereldkampioen noemen met maar liefst honderd overwinningen op zijn conto. Hij blikt in een gesprek met de ‘Wall Street Journal’ terug op een voorval tijdens zijn eerste seizoen in de Formule 1 op het Circuit de Catalunya in Barcelona toen hij racistisch bejegend werd door een aantal fans.

“Ik herinner me mijn eerste jaar in de Formule 1 nog toen ik racisme ervaarde van het publiek en er was niemand die er iets aan deed.”

“Ik had mijn droom bereikt maar ik was niet blij. Ik kon het niet zijn en ik had geen zelfvertrouwen, ik hield het dus stil. We onderdrukken zoveel dat we ons niet bewust zijn van de pijn die we ervaren.”

De laatste jaren is de zevenvoudige wereldkampioen een voorvechter van de zwarte gemeenschap en zet hij zich in voor meer diversiteit binnen de Formule 1. Tot op heden is Hamilton nog steeds de enige zwarte rijder die ooit in de F1 heeft geracet.

“Een of twee jaar geleden ging ik door mijn foto’s van feestjes met het team en realiseerde ik me dat alle teams nog altijd wit zijn. Ik vroeg me af hoe dat mogelijk was terwijl ik er al zo lang was.”

De dood van George Floyd was voor Hamilton het definitieve keerpunt. 

“Alles wat er gebeurd is na de dood van George heeft me hard geraakt. Ik kon niet geloven dat er nog altijd zoveel mensen waren die zwegen na alles wat er gebeurd was,” aldus Hamilton.

“Ik ben nu bereid om het risico te nemen. Of het nu mijn job of mijn reputatie is, het maakt me allemaal niets uit. Ik wil dat de zwarte gemeenschap weet dat ik luister en dat ik achter hen sta.”  

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022