Lewis Hamilton: “Op school gooiden ze met bananen naar mij”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Zevenvoudig F1-kampioen Lewis Hamilton heeft in de podcast ‘On Purpose’ verteld dat hij vroeger een erg moeilijke jeugd heeft gehad. Erg traumatisch daarbij was volgens Hamilton het moment op school waarop ze met bananen naar hem gooiden.

“Ik werd op zesjarige leeftijd al gepest,” getuigt Hamilton over zijn periode op de lagere school. “Ik was op de bewuste school één van de drie kinderen met een kleur. Grotere en sterkere kinderen waren me regelmatig aan het pesten en gooiden me rond.”

“De constante slagen, de dingen die naar me gegooid werden, zoals bananen, of het n-woord dat gebruikt werd. Het was een erg moeilijke tijd voor mij.”

“Op mijn secundaire school waren er zes of zeven zwarte kinderen op in totaal 1 200 kinderen. Met twee of drie moesten we regelmatig bij de directeur komen, hij had het op ons gemunt, in het bijzonder op mij.”

“Ik had het gevoel dat het systeem tegen mij was en dat ik tegen de richting moest zwemmen. Er werden heel wat dingen onderdrukt.”

Hamilton werd als kind ook regelmatig als laatste gekozen, ook al was hij vaak beter en sterker dan anderen. Volgens zijn vader moest Hamilton echter blijven doorzetten.

“Mijn vader liet me als kind nooit huilen. Hij vertelde me dat het een teken van zwakte was. Het moeilijkste is om door te gaan maar we moeten wel. Veel mensen worstelen met het vinden van een doel. Maar dat is oké. Je zult het vinden. Geef niet op,” heeft Hamilton een boodschap voor anderen.