Max Verstappen: “Helmut Marko is als een tweede vader voor mij”

Tijdens een interview met de Nederlandse betaalzender ‘Ziggo Sport’ vertelt Max Verstappen hoeveel Red Bull-talentenjager Helmut Marko voor hem betekent in zijn nog jonge racecarrière.

Zijn grootste mentor zal altijd zijn eigen vader Jos blijven maar Max Verstappen wil benadrukken hoe belangrijk de rol van Helmut Marko in zijn carrière is, hij noemt hem zijn tweede (race)vader.

“Helmut is een beetje een tweede (race)vader voor mij,” aldus Verstappen. “Hij heeft ook altijd het beste met me voor. We praten veel over de dingen die nog beter kunnen tijdens een Grand Prix-weekend. Hij houdt overal een oogje in het zeil om me goede raad te geven en dat zijn soms kleine dingetjes. Dingen zoals praten over de boordradio of omgaan met mensen bijvoorbeeld.”

Dan is er natuurlijk ook nog zijn echte vader, Jos. Met meer dan honderd F1-races achter de kiezen voor teams als Benetton, Arrows, Tyrrell en Stewart GP is Verstappen Senior gepokt en gemazzeld in het wereldje. Max verzekert hem ervan dat zijn positie van ‘papa’ nog altijd veilig is maar geeft ook toe dat zijn rol op racegebied anders geworden is.

“Ik zou niet zeggen dat we uit elkaar gegroeid zijn sinds ik in de Formule 1 ben. Natuurlijk moet ik meer en meer op eigen benen staan. Mensen verwachten ook van mij dat ik de dingen zelf doe en niet dat mijn vader alles voor mij doet. Maar ik denk dat het belangrijk is dat ik mensen zoals hem om me heen heb om me goede raad te geven.”

“We hebben natuurlijk wel al eens meningsverschillen gehad maar uiteindelijk had hij in negen van de tien gevallen gelijk,” geeft Max toe. “Ik heb altijd vertrouwen in zijn mening. We hebben allebei nogal sterke karakters maar dat is eigen aan ons en het heeft ons ook zo ver als de Formule 1 gebracht. Moesten we die gedrevenheid niet hebben reden we nu nog in go-karts.”

“Ik vertrouw hem honderd procent maar dat wil niet zeggen dat ik nooit een eigen keuze maak. Een voorbeeld daarvan is de GP van Maleisië vorig jaar. Het team had updates meegenomen, voor Daniel werkten de nieuwe onderdelen niet goed maar ik was ervan overtuigd dat ik er winst kon uithalen. Ik bleef ze dus gebruiken en tijdens de vrije trainingen werkten ze niet goed maar ik hield vol dat we ze ook tijdens de kwalificaties moesten gebruiken.”

“Toen kwam mijn vader naar me toe en zei dat ik dat best niet zou doen maar ik hield voet bij stuk. Uiteindelijk kregen we de updates toch aan de praat en klokte ik de derde tijd in de kwalificaties. Toen ben ik op hem afgestapt en zei ik: ‘Ik heb het je toch gezegd!’ Natuurlijk moest hij toen lachen en was hij blij met mijn keuze,” besluit de jonge Nederlander.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}
Foto: Red Bull Racing

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print