Max Verstappen over zijn dominantie dit seizoen: “Ik heb veel geleerd uit mijn nederlaag in Baku”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen laat weten dat de GP van Azerbeidzjan hem geleerd heeft om het maximale uit zijn bolide te halen en dat daar de basis gelegd is voor de dominantie die hij nu tentoonspreidt.  

Vorig weekend won Max Verstappen voor de derde keer op rij zijn thuisrace, de negende race op rij en de elfde race in 2023. De succesreeks begon in Miami, een race nadat hij de zege in Azerbeidzjan aan zijn teamgenoot Sergio Perez moest laten en de wereldkampioen ervaart die race als het keerpunt in het huidige seizoen.

“Ik denk dat ik veel geleerd heb van de race in Baku, de omgang met de auto, hoe hem af te stellen,” aldus Verstappen in Zandvoort het afgelopen weekend. “Uiteraard heb ik die race in Baku niet gewonnen, maar ik heb er wel veel dingen geleerd en verschillende instrumenten gebruikt, daarom was de race een beetje inconsistent.”

“Maar op een bepaald moment heb ik het juiste ritme gevonden met al wat ik geprobeerd had.”

“Ik had wat te veel van mijn banden gevergd, maar ik had iets van: ‘Oké, dat is vrij interessant voor de volgende races.’ Dat heb ik vervolgens toegepast en het heeft me op elk circuit geholpen.”

Tijdens zijn beginperiode in de F1 vloog Verstappen er meestal met zijn jeugdig enthousiasme vol in van bij het begin en dat leidde al eens tot een incident. Maar de laatste seizoenen zien we een volwassen Verstappen die zich niet meer laat gek maken.

Die slopende titelstrijd in 2021 heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat de wereldkampioen beter kan afwegen of een bepaald manoeuvre het risico waard is.

“Het had veel te maken met risicomanagement,” zei hij. “Ik bedoel, als ik het vergelijk met een paar jaar geleden, toen ik niet vocht voor het kampioenschap, dan rijd ik zeker heel anders.”

“Maar dat is prima. Ik bedoel, zelfs als ik zo rijd, weet ik dat ik een auto heb die tot veel in staat is.”

“Dat helpt waarschijnlijk om iets meer controle te hebben, denk ik.”

Sergio Perez en Max Verstappen op het podium na de GP van Azerbeidzjan in Baku – Red Bull Content Pool