Mohammed Ben Sulayem: “De FIA verdient respect en eerlijkheid”

FIA
FIA

Volgens FIA-president Mohammed Ben Sulayem moet er ‘respect’ en ‘eerlijkheid’ getoond worden tegenover de FIA. Daarmee lijkt de FIA-president vooral uit te halen naar F1-eigenaar Liberty Media. De spanningen tussen de FIA en de Formule 1 lijken daarmee opnieuw op te lopen …

Sinds Mohammed Ben Sulayem iets minder dan twee jaar geleden Jean Todt opvolgde als FIA-president zijn de spanningen tussen de FIA en de F1 al meermaals hoog opgelopen. Vooral toen Mohammed Ben Sulayem publiekelijk het overnamebod op de F1 vanuit Saoedi-Arabië in vraag stelde zijn de spanningen extra opgelopen. De F1 stuurde toen zelfs een brief naar de FIA dat de commentaren van de FIA-voorzitter schadelijk konden zijn voor de sport.

De voorbije maanden is er dan weer veel te doen over het proces waarmee de Formule 1 op zoek gaat naar mogelijk nieuwe F1-teams. Ook daarin verschillen de FIA en de F1 duidelijk van mening. In gesprek met ‘Autocar’ laat Mohammed Ben Sulayem verstaan dat de FIA meer respect verdient.

“We hebben nood aan respect en erkenning voor de FIA, en eerlijkheid,” aldus Ben Sulayem. “We geraken er. Ik heb op dat vlak goede gesprekken met Stefano (Domenicali) gehad en hij aligneert zich met de noden van de FIA.”

“We moeten transparant zijn. Wanneer we vragen naar betere deals op het vlak van geld, we moeten tonen naar waar het zal gaan: verbeteren van het leiden van de sport, verbeteren van de rol van de racedirecteur, verbeteren van het ROC (Remote Operations Centre) en het verbeteren van het materiaal.”

“De nieuwe concorde overeenkomst is tweeënhalf jaar verwijderd maar er zijn drie stakeholders: de FIA, de FOM en de teams.”

“Het moet voor iedereen eerlijk zijn. We zijn hier niet om obstakels te creëren, we willen samen vooruitgaan maar we kunnen niet vooruit gaan als het oneerlijk is.”

Ben Sulayem werd vervolgens gevraagd of hij bang is van Liberty Media maar daar had hij een duidelijk antwoord op: “Nee, nooit.”

“Ik weet waar de FIA staat. Wie vertegenwoordig ik? De huisbazen, de eigenaars van het kampioenschap.”

“Ja, we hebben het kampioenschap uitbesteed aan Liberty Media en ze doen het enorm goed. Ik heb een goede relatie met hen maar we moeten duidelijkheid hebben over waar we staan, duidelijkheid is belangrijk.”

“Wanneer je naar de regels kijkt, de power units in 2026 of als partijen interesse tonen om een nieuw F1-team op te richten dan hoort de FIA het eerste woord te hebben.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner