Max Verstappen zet hoofdstrateeg Hannah Schmitz in de bloemetjes: “Ze is waanzinnig goed”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen stak na zijn spectaculaire overwinning in Hongarije de loftrompet af over zijn strategy engineer Hannah Schmitz: “Ze is waanzinnig kalm,” aldus de wereldkampioen.

Met Verstappen op een tiende plaats op de startgrid en Sergio Perez zou het voor Red Bull een hele klus worden op de Hungaroring afgelopen weekend. Daarom werd geopteerd om beide rijders te laten starten op de harde compound zodat ze zo lang mogelijk buiten zouden kunnen blijven maar op de startgrid werd er op het laatste moment nog geswitcht naar de zachtere bandensoort.

Dat betekent een nachtmerrie voor de strategen van het team omdat ze hun strategie helemaal moeten omgooien maar bij Red Bull liet Hannah Schmitz zich niet uit het lood slaan. Na de race had Verstappen dan ook niets dan lof voor de meester strateeg bij Red Bull.

“Je kan je niet veel fouten veroorloven,” aldus Verstappen. “Het is natuurlijk erg moeilijk om het altijd bij het rechte eind te hebben, laten we het zo zeggen. Maar ik denk dat wij een heleboel goede jongens en meisjes hebben in het team.”

“Vandaag was Hannah Schmitz, onze strateeg, volgens mij waanzinnig kalm. Ja, zij is echt heel goed.”

Schmitz, die al dertien jaar werkzaam is bij Red Bull,  was ook al het brein achter de overwinning van Perez in Monaco maar daar werd nog weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Daar zal nu wellicht verandering in komen nadat de wereldkampioen haar in de bloemetjes gezet heeft.

“We zijn allemaal een team,” aldus Schmitz tegenover ‘Sky.’ “Tijdens een raceweekend is het dus vooral een samenwerking waar geluisterd wordt naar verschillende meningen en standpunten.”

“Omdat het niet altijd over cijfers en data gaat. De rijders hebben ook veel gevoel in de auto, dat proberen we dan ook mee te nemen, net als de meningen van de race engineers die soms andere inzichten hebben dan de strategen.”

“We gaan dus aan de slag met al die data en discussiëren daarover. Uiteindelijk zijn het de strategen die de beslissing nemen. We werken als een team en gebruiken zoveel mogelijk informatie om een beslissing te nemen.”

De Britse laat weten dat ze op vlak van de strategie erg genoten had van de race in Hongarije.

“Ik denk dat het eigenlijk een heel spannende race was voor een strateeg, omdat we veel klassieke strategie moesten doen, proberen om de undercuts te laten werken, wat echt opwindend was in vergelijking met misschien een één-stop-race,” zei ze.

“Ik denk dat Ferrari, op dat punt, omdat ze waren gestart op de medium en twee mediums hadden gebruikt, alleen de harde of de zachte band hadden. Dus voor hen was het misschien een lastigere beslissing in die situatie.”

“En gelukkig hadden wij, omdat we op de zachte band waren gestart, de twee mediums voor de rest van de race, die uiteindelijk veruit de beste raceband bleken te zijn.”

Verstappen omschrijft haar als ‘waanzinnig kalm’ en Schmitz denkt ook dat dit een van de belangrijkste eigenschappen is voor een strategist.

“Ik denk dat kalm blijven een van de belangrijkste eigenschappen is van een strateeg,” zei Schmitz.

“Een tip die iemand me eens vertelde is dat als je je handen omdraait, zodat je handpalmen naar beneden wijzen, het je helpt om duidelijker en meer gebiedend te zijn in wat je zegt.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print