McLaren-baas Zak Brown haalt fel uit: “Sommige F1-teams gijzelen de sport”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

McLaren-baas Zak Brown heeft felle kritiek geuit aan het adres van de leiders van de Formule 1. Volgens Brown lijkt het bij momenten dat de sport door bepaalde teams wordt geregeerd en dat deze teams de sport uit eigenbelang ‘gijzelen’.

In een uitgebreid artikel op de website van McLaren laat Zak Brown verstaan dat de discutabele seizoensfinale in Abu Dhabi en de beslissingen die toen genomen zijn bewijzen dat er iets grondig mis is met het dagdagelijks bestuur van de Formule 1 als sport.

Daarnaast vindt Brown ook dat sommige teams de sport gijzelen door niet mee te gaan in wat het beste is voor de F1-fans maar vooral aan hun eigenbelang denken. Brown haalt als voorbeeld het budgetplafond aan, waarover de teams na jarenlang discussiëren eindelijk een akkoord bereikten maar dat regelmatig toch ter discussie staat.

“Sommige teams zoeken nog steeds naar excuses om het budgetplafond te verhogen zodat ze het wereldkampioenschap kunnen winnen met geld,” aldus Brawn. “Sommige teams blijven lobbyen om het budget te verhogen omwille van de introductie van de sprintraces die voor extra schade en kosten zouden zorgen.”

“Het initiatief van de Formule 1 om sprintraces te organiseren heeft voor nieuwe kijkers gezorgd en het wereldwijd aantal fans is groter geworden. Er zijn echter teams die blijven vragen voor meer geld en een hoger budgetplafond, ook al is er duidelijk bewijs dat er het voorbije jaar niet veel schade was. Ze willen zo hun competitief voordeel behouden.”

Brawn uit ook kritiek op de zogenaamde B-teams die de topteams erop nahouden, of teams waarmee ze erg nauw samenwerken. Denk bijvoorbeeld maar aan Red Bull dat met AlphaTauri een B-team heeft, of Mercedes en Ferrari die met verschillende andere teams nauw samenwerken.

Volgens Brawn zijn er ook problemen op het vlak van regelgeving en is niet duidelijk wie de regels bepaalt, is het nu de FIA of zijn het de teams?

“Het is duidelijk dat sommige regels en de manier van handhaving niet aanvaardbaar zijn,” aldus Brawn. “Niemand is blij met de inconsistentie op het vlak van handhaving van de regels maar ze wordt wel geregeld door teams in hun eigen voordeel uitgebuit.”

“Ik heb al eerder gezegd dat de teams te veel macht hebben en dat deze moet ingeperkt worden. De teams hebben een ongelooflijk grote en belangrijke rol bij het opmaken van de regels voor de Formule 1 maar we worden niet altijd gedreven door wat het beste is voor de sport.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print