Mercedes: “Onze ‘Table of Doom’ voorspelde dat we dit jaar slecht zouden presteren”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

In Abu Dhabi liet Mercedes-teambaas Toto Wolff weten dat hun zogenaamde ‘table of doom’ hen dit seizoen geholpen had om te voorspellen waar de W13 goed en minder goed zou presteren.

Mercedes werd afgelopen seizoen derde in het kampioenschap voor constructeurs en gezien hun staat van dienst de laatste jaren mogen we gerust van een ontgoochelend seizoen spreken. De W13 bleek een bolide te zijn die zich moeilijk liet temmen en hoewel ze in Brackley onvermoeibaar gewerkt hebben om de dingen om te keren moesten ze hun meerdere herkennen in Red Bull en Ferrari.

In Abu Dhabi sprak teambaas Toto Wolff voor de eerste keer over de ‘table of doom,’ een simulatie die kan voorspellen waar zijn team sterk voor de dag zou komen en waar niet. Na de sterke prestatie in Brazilië waren de verwachtingen immers hoog gespannen. 

“Ik denk dat Interlagos perfect bij onze auto paste en dat alles heel, heel vlot verliep,” aldus Wolff in Abu Dhabi. “En Abu Dhabi was in onze ’table of doom’ een van de slechtste circuits – niet catastrofaal zoals de hogesnelheids circuits, maar toch niet ideaal.”

De ‘chief strategist’ van het team, James Vowles, gaf op YouTube een extra woordje uitleg.

“Ik denk dat je Toto Wolff wel eens hebt horen verwijzen naar de ‘table of doom‘,”aldus Vowles. “Dit is iets dat we intern hebben opgebouwd en waarmee we enigszins kunnen voorspellen waar onze auto zich zal bevinden ten opzichte van zeker de snelste auto’s op de baan en het werkte vrij goed.”

“Het is iets dat eigenlijk een vrij goede overeenkomst had over het hele seizoen en het zei bijvoorbeeld dat we in Mexico en Brazilië aanzienlijk competitiever zouden zijn dan in Abu Dhabi.”

“Het is een functie van de eigenschappen die onze auto zowel sterk als zwak maken, en dat bleek waar te zijn en hoe negatief het misschien ook overkomt, dat is een heel goede zaak, want het betekent dat we de eigenschappen van onze auto die we begrijpen goed genoeg in de vingers hebben, zodat ze in het echt ook echt lijken te zijn en dat er een verband is tussen de redenen erachter.”

Vowles geeft ook een extra woordje uitleg waarom Mercedes tekort kwam in Abu Dhabi ten opzichte van haar concurrenten.

“Een deel ervan is dat ik denk dat Ferrari een stap achteruit heeft gezet in Mexico en Brazilië, moeilijk uit te leggen waarom, maar ze waren daar zeker niet zo competitief als tegen het einde van het seizoen in Abu Dhabi,” zei hij.

“Ze waren een felle concurrent in Abu Dhabi, zeer, zeer snel op de rechte stukken en competitief in het algemeen met een goede bandendegradatie.’

“Dat verklaart natuurlijk niet waarom we opnieuw een stap achteruit deden ten opzichte van Red Bull, maar ik denk dat het te verklaren is door de eigenschappen van waar onze auto zwak is en waar hij sterk is.”

“Brazilië had veel bochtenreeksen, soorten bochten die echt passen bij de eigenschappen van onze auto, die we in Abu Dhabi helaas niet hadden.”

“Het laatste is dat Abu Dhabi zeer, zeer koele omstandigheden had toen we echt ’s avonds aan het racen waren en we zagen een paar eigenschappen op de band, een beetje graining op de vooras en op de achteras en dat deed ons zeker pijn in de race.”