Mercedes stapt naar de politie na anonieme e-mail over ‘systematisch saboteren’ van Lewis Hamilton: “Zoek een psychiater!”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Bij het Mercedes F1 team zijn ze niet te spreken over een anonieme mail die verstuurd werd en waarin ernstige beschuldigingen aan het adres van Mercedes en teambaas Toto Wolff geuit werden. Er zou sprake zijn van het ‘systematisch saboteren’ van Lewis Hamilton.

Na de GP van Canada werd er op maandag een anonieme e-mail verstuurd naar teambazen, medewerkers en F1-journalisten waarin ernstige beschuldigingen werden geuit over de behandeling van Lewis Hamilton binnen het Mercedes F1 team. Volgens de verzender, die binnen het Mercedes F1 team werkzaam zou zijn, zou Lewis Hamilton ernstig benadeeld worden.

De e-mail deed wat denken aan de veelbesproken e-mail met WhatsApp-berichten van Christian Horner eerder dit seizoen. Een ‘anonieme bron’ die een vuurtje stookt in de F1-paddock, alleen ging het deze keer dus over Mercedes en zou de bron ook van binnen Mercedes komen.

Volgens de verzender van de e-mail zou er sprake zijn van ‘systematische sabotage’ van de wagen van Lewis Hamilton, zijn racestrategie en zijn bandenstrategie. Ook Mercedes-teambaas Toto Wolff en teamgenoot George Russell zouden Lewis Hamilton bijzonder slecht behandelen. Toto Wolff zou zelfs niet meer praten met Hamilton en hem buitensluiten bij belangrijke besprekingen.

Er zou sprake zijn van het ‘professioneel vernietigen’ van Hamilton. De verzender van de e-mail besluit dat er sprake is van een ‘potentieel doodvonnis’, iets dat je als team riskeert wanneer je gaat prutsen met onder andere de banden.

Bij Mercedes zijn ze niet te spreken over de e-mail en de beschuldigingen. Volgens hen is er niets van waar en ze schakelen dan ook de politie in om te achterhalen wie de bewuste e-mail heeft verstuurd. In afwachting daarvan ontkennen ze alvast dat een medewerker van Mercedes de e-mail zou verstuurd hebben.

“Het is geen teamlid die deze e-mail heeft verstuurd,” antwoordde Toto Wolff toen hem naar de bewuste e-mail werd gevraagd. “Wanneer we zo’n e-mails krijgen, we krijgen er massa’s, dan is dat schokkend. Zeker wanneer iemand het over de dood enzovoort heeft. Zeker deze e-mail, ik heb de opdracht gegeven om hier voluit achter te gaan. We hebben de politie erbij geroepen om het te onderzoeken?”

“We onderzoeken het IP-adres, we zoeken de telefoon, al deze online haat en misbruik moeten stoppen. Mensen kunnen zich niet verschuilen achter hun telefoons of computers en teams en rijders op zo’n manier misbruiken.”

Toto Wolff begrijpt niet waar al de beschuldigingen en complottheorieën vandaag komen. Hij heeft dan ook een bijzonder advies voor heel wat haters.

“Ik weet niet waar deze complottheorieën vandaag komen en wat sommige gekken wel denken,” aldus Wolff. “Lewis maakte gedurende 12 jaar deel uit van het team, we hebben een vriendschap, we vertrouwen elkaar. We willen op een hoogtepunt eindigen, we willen deze relatie vieren.”

“Wanneer je dat allemaal niet gelooft, dan kan je geloven dat we het constructeurskampioenschap willen winnen en om dat te doen moet je met beide wagens winnen.”

“Dus aan al die verschrikkelijke mensen daarbuiten: ga naar de psychiater!”