Mercedes verwacht ‘plotse veranderingen’ in wie de snelste F1-bolide heeft

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes verwacht een seizoen vol veranderingen in de relatieve snelheid tussen de verschillende teams omdat er nog volop geëxperimenteerd zal worden met de nieuwe F1-bolides. 

Dit jaar staan alle teams met nagelnieuwe bolides aan de start van het seizoen want de regels gaan op alle vlakken helemaal op de schop. Zo maakt bijvoorbeeld het veelbesproken grondeffect zijn herintrede in de sport en dat betekent dat alle teams voor een stap in het onbekende staan.

De tijd om te testen is ook beperkt, net als het budget, en daarom zullen de teams ook tijdens de eerste races van het seizoen nog veel testen, dat vertelt ook Mike Elliott van Mercedes in een video van het team.

“Ik denk dat het heel moeilijk wordt om tijdens de wintertests te zeggen wie het snelst is,” vervolgde hij.

“De auto’s zijn zo nieuw en zo verschillend dat ik vermoed dat we ook de nodige betrouwbaarheidsproblemen moeten oplossen, we zullen ook daar veel werk in moeten steken.”

“Nemen mensen een upgrade mee naar de tweede test? Nemen ze een upgrade mee voor de eerste race?” vraagt hij zich af. “En dan, wat is die volgorde gedurende het seizoen? Ik denk dat het een heel groot verschil gaat maken.”

Door het budgetplafond is er niet alleen minder tijd om te testen op de baan maar is er ook minder kans om te testen in de windtunnel en met computersimulaties.

“In combinatie met de wijziging van de regelgeving hebben we veel minder runs in de windtunnel dan we ooit eerder hebben gehad, minder runs in CFD (Computer Fluid Design),” aldus Elliott.

Ook Hywel Thomas, directeur van de motorafdeling van Mercedes treedt Elliott bij en weet niet wat hij moet verwachten van 2022.

“Als iedereen zich misschien met een iets andere snelheid ontwikkelt en iedereen zijn werk in de windtunnel doet, kan het zijn dat de snelste auto aan het begin van het jaar bij lange na niet de snelste auto aan het eind van het jaar is.”

“Als ze dan upgrades gaan meebrengen is het mogelijk dat je heel wat plotse schommelingen gaat zien in wie de snelste auto heeft.”

Er zal waarschijnlijk ook heel wat gespiekt worden in de pitlane tussen de verschillende teams om te kijken hoe de concurrentie het heeft aangepakt. Elliott liet alvast weten dat de lijnen van de Red Bull RB18 hem in het oog gesprongen zijn.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen