Michael Andretti nog steeds in shock: “Liberty-baas zei dat hij deelname van ons F1-team zou proberen blokkeren”

IndyCar
IndyCar

Mario Andretti zegt dat Greg Maffei, CEO van Liberty Media, hem persoonlijk meedeelde dat hij zijn uiterste best zou doen om de toetreding van Andretti Global tot de F1 te blokkeren, een expliciet standpunt dat de F1-legende maar moeilijk kan verteren.

Mario Andretti en Greg Maffei, CEO van Liberty Media, hebben mekaar ontmoet tijdens de GP van Miami. Wat Mario Andretti maar moeilijk kan verteren is wat Greg Maffei toen zei tegen hem persoonlijk.

“Ik had een gesprek met Maffei en die zei me doodleuk het volgende: Mario, ik wil je vertellen dat ik alles zal doen wat in mijn macht ligt om ervoor te zorgen dat jullie als team nooit in de Formule 1 terechtkomen”, vertelde Andretti aan NBC.

“Dat kon ik niet geloven. Dit heeft mij echt gevloerd. We hebben het over zaken, over toewijding die we willen brengen aan de sport. Ik wist niet dat het zoiets persoonlijks was. Het was net als een kogel door mijn hart.”

Terwijl de FIA in oktober 2023 groen licht gaf voor de aanvraag van Andretti, gooide het Formule 1-management de plannen van het Amerikaanse team in de prullenmand door hun inzending in januari 2024 af te wijzen.

Voorlopig heeft het Andretti nooit afgeschrikt, hij is gewoon verder blijven doen met zijn plannen. Vorige maand heeft Andretti een volleding nieuwe fabriek opgericht in Silverstone, met ongeveer 80 medewerkers in dienst.

Bovendien maakte het team eerder deze week de spraakmakende aanwerving van Pat Symonds als consultant bekend, een belangrijke aanwinst voor Andretti. Symonds, een voormalig technisch directeur van het FOM, brengt ervaring van onschatbare waarde met zich mee. De Brit speelde een sleutelrol bij het vormgeven van de huidige technische reglementen en hielp zelfs bij het ontwikkelen van de nieuwe regels die gepland staan voor 2026.

Het besluit van het FOM om Andretti te blokkeren heeft tot veel controverse geleid, vooral in de Verenigde Staten. Deze week stuurden zes Amerikaanse senatoren een brief naar de Antitrust Division van het ministerie van Justitie, waarin ze hun zorgen uitten over het standpunt van het FOM.

De brief benadrukt de potentiële economische voordelen van een Amerikaans team in de F1, en zet vraagtekens bij de motieven van het FOM voor uitsluiting.

“Het is duidelijk dat een financiële kwestie een grote oorzaak is om een Amerikaans team aan de selectie van de F1 toe te voegen. Er is eigenlijk geen reden waarom we zouden moeten worden geblokkeerd. Tenzij het Formule 1-management zijn huidige partners probeert te isoleren van de concurrentie”, aldus Andretti.

Geschreven door Vincent Bogaerts