Mohammed Ben Sulayem: “De FIA is een doelwit geworden van ‘kwaadwillige’ aanvallen”

Mohammed Ben Sulayem - Instagram
Mohammed Ben Sulayem - Instagram

FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft de leden van de organisatie verwittigd dat hij het doelwit is van ‘kwaadwillige’ aanvallen die erop gericht zijn hem en het algemene bestuursorgaan te destabiliseren.

De FIA is volgens Mohammed Ben Sulayem het slachtoffer geworden van kwaadwillige lekken van vertrouwelijke en gevoelige informatie. Hierdoor is de reputatie aangetast en zijn er zorgen ontstaan onder de vele leden. Hij gelooft dan ook dat de recente gebeurtenissen zich hebben ontvouwd met één duidelijk doel, namelijk het hart van de organisatie treffen en hun fundament ondermijnen.

“We zijn ondanks deze aanvallen die gericht zijn op mij als persoon en op onze organisatie als geheel sterker en vastberadener dan ooit naar voren gekomen”, vertelt Ben Sulayem.

“Het doel van deze verwerpelijke daden was om mij aan te vallen en de essentie van de FIA te verzwakken.”

Ben Sulayem ligt de laatste tijd wel vaker onder vuur. Zo werd hij eerder deze week nog vrijgesproken van twee aanklachten wegens wangedrag tijdens het seizoen 2023. Ook de vele leden die ontslag nemen aan de top van de organisatie doen niet veel goeds.

De rust na de vrijspraak van afgelopen woensdag heeft echter niet lang geduurd. Slechts een paar uur verder kwam er het nieuws dat Susie Wolff een rechtszaak heeft aangespannen tegen de FIA vanwege de afhandeling van de beschuldigingen tegen haar en Mercedes-teambaas Toto Wolff, haar echtgenoot, aan het einde van vorig jaar.

“Ik probeer mij in te zetten voor een omgeving van transparantie, verantwoordelijkheid en onwrikbare integriteit binnen de FIA”, aldus Sulayem.

Sommige teambazen binnen de Formule 1 zijn echter van mening dat de FIA niet voldoende informatie heeft gedeeld over de aanpak van recente controverses.

“Alle zaken die hier de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen, zijn zeer ernstige situaties”, zei Zak Brown, CEO van McLaren Racing, gisteren op een FIA-persconferentie. “We leven in 2024, niet meer in 1984 ofzo, wat totale transparantie betekent. Ik denk dat we dat allemaal moeten verwelkomen.”

“Het is zeker geen ideale situatie waarin we ons momenteel bevinden”, aldus Zak Brown. “We zouden het gewoon over autosport moeten hebben, we zijn al drie races ver dit seizoen en nog steeds praten we even vaak over de problemen die er zijn. We moeten er gewoon voor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt om zich uit te spreken.”

RB-teambaas Peter Bayer, die tussen 2017 en 2021 de F1-directeur van de FIA was, zegt echter dat de teams vertrouwen moeten hebben in de organisatie. 

“Het is soms hetzelfde als wanneer de stewards een beslissing nemen, die vinden we misschien niet altijd leuk, maar uiteindelijk moeten we blij zijn met het proces. Sinds mijn tijd bij de FIA is het een onafhankelijk orgaan, ze hebben hun onafhankelijke bevindingen dat wordt geleid via de Ethische Commissie.”

“Ik kan alleen maar verklaren dat we vertrouwen moeten hebben”, aldus Bayer.

Geschreven door Vincent Bogaerts