Nelson Piquet krijgt boete van bijna 1 miljoen euro na racistische en homofobe uitspraken over Lewis Hamilton

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Drievoudig F1-kampioen Nelson Piquet, de schoonvader van Max Verstappen, heeft een boete van 5 miljoen Braziliaanse real gekregen omwille van racistische en homofobe uitspraken over Lewis Hamilton.

Een Braziliaanse rechtbank veroordeelde Nelson Piquet tot het betalen van de boete van 5 miljoen Braziliaanse real, zo’n 900 000 euro, nadat vier mensenrechtenorganisaties hem hadden aangeklaagd nadat Piquet in 2021 tijdens een podcast beledigende opmerkingen over Lewis Hamilton had gemaakt.

De opmerkingen van Piquet kwamen er als reactie op de aanrijding tussen Hamilton en Verstappen tijdens de GP van Groot-Brittannië. In november 2021 werd nogmaals teruggeblikt op het bewuste incident dat eerder dat jaar had plaatsgevonden. Piquet zou tijdens de podcast het woord ‘neguinho’ gezegd hebben, een Braziliaans woord dat gelijk staat aan ‘nigger’. In hetzelfde fragment doken ook homofobe opmerkingen op. Piquet zelf ontkende in een reactie dat hij racistische opmerkingen had gedaan.

De drievoudig wereldkampioen Formule 1 excuseerde zich voor de “ondoordachte opmerkingen” die hij had gedaan. Toen het fragment wereldkundig werd gemaakt veroordeelden de Formule 1 en de FIA sterk te bewuste uitlatingen. Max Verstappen nam het destijds op voor zijn schoonvader, de vader van zijn vriendin Kelly Piquet. Verstappen verdedigde Nelson Piquet door te stellen dat hij hem op een andere manier kent en dat Nelson volgens hem helemaal geen racist is.

Maar nu heeft dus ook een Braziliaanse rechtbank Piquet veroordeeld tot een zware geldboete. De bijna 1 miljoen euro zullen naar fondsen gaan die zich inzetten voor gelijkheid en inclusiviteit.