Toto Wolff: “Soms denk ik: ‘Wat zou Niki Lauda gedaan hebben?’ “

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Toto Wolff mist nog altijd de aanwezigheid van Niki Lauda bij Mercedes, hij denkt dat zijn openhartige en directe aanpak het team in deze moeilijke tijd vooruit zou kunnen helpen.

Niki Lauda kwam bij Mercedes in 2012 en speelde een belangrijke rol in de opbouw van het team dat de sport gedurende zeven seizoenen zou domineren. In 2019 stierf Lauda op zeventigjarige leeftijd en Toto Wolff liet toen weten dat hij eerder een vriend dan een collega was verloren.  Vorig weekend werd de teambaas gevraagd of de afwezigheid van Lauda sterk gevoeld werd in deze moeilijke tijden bij het team.

“Niki wordt al die jaren gemist omdat Niki de dingen altijd vereenvoudigde tot wat er echt toe deed,” legde Wolff uit. “En dus moet ik denken wat zou hij gezegd hebben, en hoe zou hij zich gepositioneerd hebben. Wij tweeën werkten goed samen in die zin dat oversimplificatie je soms rechtstreeks naar de resultaten kan leiden, maar er zijn veel nuances.”

“Dit is een technische sport, dus misschien was het mijn rol om het te vertalen op een manier dat we het daadwerkelijk konden uitvoeren in het auto-ontwerp. Maar dit is heel simpel: de stopwatch liegt nooit, en we zien op de data waar we tekortschieten en dat moet gecorrigeerd worden.”

Momenteel pakt Mercedes de problemen aan en wordt het roer omgegooid om het concept van hun auto voor 2023 toch nog succesvol te maken. Dus wat is het doel voor Mercedes dan nog voor de rest van het seizoen?

“De doelen: Ik zou elke race willen winnen, maar dat is niet realistisch,” zei Wolff. “De doelen zijn dat we, op basis van het inzicht dat we nu hebben, in de volgende hernemingen van updates en leren, veel prestatieachterstand kunnen wegschaven, omdat we nu weten en nu allemaal een beslissing hebben genomen in welke richting we gaan.”