Nico Hülkenberg pakt sensationele overwinning in Le Mans

Nico Hülkenberg kroonde zich vandaag samen met Nick Tandy en Earl Bamber tot overwinnaars in de 24 Uren van Le Mans.

De Duitser wordt zo de eerste actieve F1-rijder sinds Johnny Herbert in 1991 met de Mazda 787B, die ook de legendarische race in Le Mans weet te winnen. Ook voor Porsche is het de eerste overwinning sinds 1998 op het Circuit de la Sarthe, de zeventiende in totaal. Ook op de tweede plaats vinden we een Porsche, met name die van Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard. Drievoudig winnaars André Lotterer, Benoît Tréluyer en Marcel Fassler vervolledigen het podium als eerst Audi.

Nochtans begon de wedstrijd veelbelovend voor Audi, dat dan wel de eerste drie posities aan Porsche moest laten in de kwalificaties, maar na een dik uur al de leidersplaats wist te veroveren. Lang konden de Audi-mannen echter niet genieten van die leidersplaats, want Lotterer verloor veel tijd door een lekke band. Ook de tweede Audi, met op dat moment Loïc Duval aan het stuur, kreeg een zware klap te verwerken, letterlijk dan. Net voorbij een “slow zone”, waar de wagens moeten vertragen na een incident, probeerde Duval zich voorbij enkele GT-deelnemers te wringen, maar knalde daarop in de vangrail.

De Audi’s wisten zich na de respectievelijke incidenten wel te herpakken, en gingen net voor het vallen van de avond opnieuw aan de leiding. De strategie van Porsche was echter zo goed dat bij elke pitstop van Audi, de Porsches hun stint telkens wat langer konden rekken. Uiteindelijk kwam Nico Hülkenberg aan de kop van de wedstrijd bij het ingaan van de nacht. Mark Webber verloor immers een pak tijd wegens een stop-and-go van één minuut na inhalen onder gele vlag.

Uiteindelijk zou er nog heel weinig veranderen tijdens het tweede gedeelte van deze 24 Uren van Le Mans. Het trio Hülkenberg, Tandy en Bamber behield de koppositie, gevolgd door Mark Webber, Timo Bernhard en Brendon Hartley. Zo komt er een einde aan maar liefst vijf opeenvolgende overwinningen voor Audi. Wereldkampioen Toyota was helemaal nergens tijdens deze etmaalrace, en finishte op een zesde en achtste plek. Nieuwkomer Nissan heeft nog een hele lange weg te gaan. Na heel wat kleine en grote problemen, haalde geen van de drie wagens officieel de aankomststreep.

De zege in LMP2 was voor de KCMG Nissan van Nicolas Lapierre, Richard Bradley en Matthew Howson. Oliver Gavin, Tommy Milner en Jordan Taylor stuurden hun Corvette naar de overwinning in GTE Pro, terwijl Victor Shaytar, Andrea Bertolini en Aleksey Basov de besten waren in GTE AM met de Ferrari 458.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}