Officieel: F1-races starten dit jaar om 15u10 lokale tijd

Na de eerdere geruchten is het nu officieel, de F1-races beginnen dit jaar om 15u10 lokale tijd, een uur en tien minuten later dan gebruikelijk. Er zijn echter ook een aantal uitzonderingen.

Traditioneel gezien begonnen tot dusver de meeste F1-races om 14u lokale tijd, dat aanvangsuur wordt nu aangepast naar 15u10. Het is een nieuwe maatregel van Liberty Media, de nieuwe Amerikaanse eigenaar van de Formule 1.

Door het aangepaste aanvangsuur zouden heel wat commerciële tv-zenders, vooral in Amerika, minder concurrentie ondervinden van andere programma’s en is het ook commercieel interessanter om te adverteren.

De officiële uitleg van de Formule 1 luidt echter dat sommige tv-zenders inschakelen op het volle uur, waardoor heel wat kijkers een deel van de spanningen tijdens de laatste minuten voor de start missen. Liberty Media wil de kijkers zo dichter bij de sport brengen omdat ze dan nog tien minuten naar de teams en de rijders kunnen kijken alvorens de race wordt aangevat.

Uiteraard is dat enkel een verklaring voor de tien minuten uitstel. Het extra uur dat de races later starten heeft veel te maken met de tijdzones die er wereldwijd zijn. De kijkers in het Amerikaanse continent moeten daardoor een uur minder vroeg opstaan om de F1-races te kunnen zien.

Naast de races zullen ook de oefensessies en kwalificaties allemaal een uur later beginnen. Wel zijn er enkele uitzonderingen, namelijk de races in Bahrein, Singapore en Abu Dhabi. Die laatste races worden voor een groot deel onder kunstlicht verreden. Daarnaast zullen ook de Franse GP (een uur vroeger) en de Britse GP (een uur vroeger) aangevat worden, dit onder meer omwille van het WK voetbal.

De meeste raceweekends zullen er in 2018 als volgt uitzien:
Vrijdag:
– Eerste oefensessie: 11:00 uur
– Tweede oefensessie: 15:00 uur
Zaterdag:
– Derde oefensessie: 12:00 uur
– Kwalificatie: 15:00 uur
Zondag:
– Race: 15:10 uur

*telkens lokale tijd
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}
Foto: Mercedes F1 team

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print