Officieel: FIA bevestigt nieuwe kwalificatieregels voor de F1

De FIA heeft het nieuwe reglement voor de kwalificatie bevestigd. De nieuwe regels zijn van kracht vanaf de eerste Grote Prijs van het seizoen 2016 in Australië.

Hoewel er veel gezegd en geschreven is dat de nieuwe kwalificatie procedure pas later in het seizoen zou komen, heeft de FIA nu bevestigd dat de nieuwe kwalificatie al in Australië van kracht zal zijn. Opmerkelijk is vooral de het sportief reglement op minder dan een week voor de start van het F1-seizoen 2016 is aangepast.

In het algemeen blijft de kwalificatie procedure hetzelfde. De kwalificatie sessie zal nog steeds een uur duren en zal ook uit drie delen bestaan (Q1, Q2 en Q3). Maar vanaf Australië zal steeds de traagste rijder uitgesloten worden van de kwalificatie in een tijdsinterval van 90 seconden vanaf de tweede helft van elk deel van de kwalificatie.

Volgens het nieuwe reglement is dit de nieuwe procedure tijdens de kwalificatie:
Q1
– De eerste sessie zal 16 minuten duren. Alle wagens mogen de baan op. Na zeven minuten zal de eerste rijder uitgesloten worden van de kwalificatie en hij moet terugrijden naar de pitstraat.
– Na anderhalve minuut wordt de volgende rijder geëlimineerd (8m30s, 10m0s, 11m30s, 13m0s en 14m30s) totdat er nog 16 wagens overblijven.
– Aan het einde van de sessie mogen de overgebleven rijders nog één laatste vliegende ronde rijden, op voorwaarde dat ze op tijd de lijn zijn gepasseerd.
– Na deze allerlaatste ronde wordt er nog een laatste rijder uitgesloten, zodat er nog 15 rijders overblijven om verder te gaan naar Q2.

Q2
– Het tweede gedeelte van de kwalificatie zal 15 minuten duren. Na zes minuten zal de eerste rijder uitgesloten worden.
– Na de eerste rijder, zal er opnieuw na een anderhalve minuut een rijder de baan moeten verlaten (7m30s, 9m0s, 10m30s, 12m0s en 13m30s) totdat er nog negen wagens overblijven.
– Aan het einde van de sessie mogen de overgebleven rijders nog één laatste vliegende ronde rijden, op voorwaarde dat ze op tijd de lijn zijn gepasseerd.
– Na deze allerlaatste ronde wordt er nog een laatste rijder uitgesloten, zodat er nog 8 rijders overblijven om verder te gaan naar de laatste sessie.

Q3
– De laatste sessie van de kwalificatie, waarin beslist wordt wie vanop pole start, zal 14 minuten duren. Na vijf minuten zal de traagste rijder de baan moeten verlaten.
– Na de eerste rijder, zal er opnieuw na anderhalve minuut een rijder de baan moeten verlaten (6m30s, 8m0s, 9m30s, 11m0s en 12m30s) totdat er nog twee wagens overblijven die om de beste tijd zullen strijden.
– Aan het einde van de sessie mogen de overgebleven twee rijders nog één laatste vliegende ronde rijden, op voorwaarde dat ze op tijd de lijn zijn gepasseerd.
– Na deze allerlaatste ronde wordt de officiële uitslag bekend gemaakt.

Met deze nieuwe procedure hopen ze bij de FIA dat de kwalificatie spannender wordt voor de fans.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:16:”FIA_headline.jpg”;}
De FIA heeft het nieuwe reglement voor de kwalificatie bevestigd. De nieuwe regels zijn van kracht vanaf de eerste race.

Steun F1journaal.be en koop je gadgets voor het EK Voetbal via onderstaande banner

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print