Opmerkelijke statistieken van driedaagse F1-test in Bahrein

Pirelli Media
Pirelli Media

Na de voorbereidende wintertests worden altijd de nodige lijstjes met statistieken bovengehaald. Meestal is de conclusie dat Mercedes heel wat kilometers heeft afgemaald en wat de rondetijden betreft verstoppertje heeft gespeeld maar dit jaar lijkt het anders te zijn.

Laat ons eerst en vooral kijken naar de gecombineerde tijdenlijst die Pirelli heeft opgemaakt. Daarin zien we per rijder zijn snelste rondetijd, op welke testdag deze is gereden en met welke bandencompound. Vooral Sebastian Vettel kende de nodige problemen met zijn F1-bolide, wat zijn overstap naar Aston Martin er uiteraard niet makkelijker op maakt.

Opvallend weetje is dat Max Verstappen er voor zorgde dat Red Bull voor het eerst in ruim tien jaar de wintertests wist af te sluiten met de snelste tijd achter haar naam. We hoeven u er echter niet aan te herinneren dat testtijden echter weinig zeggen over de kansen op de wereldtitel, al ziet het er voor Red Bull ongetwijfeld hoopgevend uit.

Leukere conclusies kunnen we trekken uit de vele andere lijstjes en statistieken die er zijn. Zo is het opvallend te noemen dat Mercedes van alle teams het minste aantal rondjes en dus ook het minste aantal kilometers wist af te leggen. In tegenstelling tot de voorbije jaren geen kilometervreters dus dit jaar.

Wat eveneens opvallend is, is dat de top vier van het wereldkampioenschap van vorig jaar onderaan bengelt wat het aantal afgelegde ronden betreft, waarbij uiteindelijk Red Bull de schade grotendeels wist te beperken maar vooral Mercedes, Aston Martin en McLaren opmerkelijk weinig rondjes wisten af te leggen in verhouding tot de overige teams.

Aantal rondjes per F1-team:
01 AlphaTauri 422
02 Alfa Romeo 422
03 Ferrari 404
04 Alpine 396
05 Haas 394
06 Williams 373
07 Red Bull 369
08 McLaren 327
09 Aston Martin 314
10 Mercedes 304

Ook opmerkelijk is het lijstje van het aantal kilometers per team en per rijder. Vooral AlphaTauri en Alfa Romeo legden zoals eerder reeds aangehaald het meeste aantal rondjes af en dus ook het meeste aantal kilometers. Ook Ferrari toonde zich erg solide op het vlak van rondjes afleggen wat dan weer resulteert in heel wat testkilometers voor de nieuwe Ferrari-krachtbon (Ferrari, Alfa Romeo en Haas).

Eveneens interessant zijn de cijfers op rijdersniveau. Pierre Gasly legde van alle rijders het meeste aantal kilometers af terwijl Sebastian Vettel bij zijn nieuw team niet meteen veel kilometers kon afmalen. Toch wel verrassend is dat door de technische problemen bij Mercedes ook Hamilton en Bottas bijzonder weinig kilometers konden afleggen.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022