Opnieuw grote onduidelijkheid over kwalificatie

Er is opnieuw onduidelijkheid ontstaan over de plannen van de FIA om de kwalificatie in de Formule 1 aan te passen.

Vorige week raakte bekend dat de FIA de kwalificatie in de Formule 1 wenst aan te passen. De kwalificatie zou daarbij nog steeds uit drie aparte delen bestaan maar in plaats van aan het einde van de sessie telkens rijders te elimineren zou er met een zogenaamd ‘knock-outsysteem’ gewerkt worden waarbij om de negentig seconden de traagste rijder afvalt.

Er is binnen de Formule 1 echter heel wat commotie ontstaan omtrent de invoering van het nieuwe systeem. Sommigen zijn er resoluut tegen, stellen zich dan weer vragen bij de manier waarop men de nieuwe kwalificatie wil invoeren.

Doordat onder meer de software en de systemen voor de nieuwe kwalificatie aangepast moeten worden liet F1-baas Bernie Ecclestone enkele dagen geleden weten dat de nieuwe kwalificatie niet meteen vanaf de eerste race van het nieuwe F1-seizoen gehanteerd zou worden. Waarschijnlijk zou de introductie van de nieuwe kwalificatie tot aan de GP van Spanje, de vijfde race op de F1-kalender, op zich laten wachten.

Er heerst echter heel wat onduidelijkheid over de kwalificatie die komend seizoen, en in het bijzonder tijdens de eerste race in Melbourne, zal gehanteerd worden. Zou zou er een compromis op tafel liggen waarbij de eerste twee delen van de kwalificatie volgens het nieuwe ‘knock-outsysteem’ zouden verlopen, maar Q3 het oude format zou blijven volgen.

Gisteren zat de FIA alvast samen met enkele F1-piloten samen om enkele zaken, waaronder de nieuwe kwalificatie, te bespreken. Er heerst heel wat onduidelijkheid over de nieuwe regels en sommige piloten wisten voorafgaand aan de meeting met de FIA zelfs niet dat er ondertussen een alternatief voorstel voor de kwalificatie op tafel lag. Over het algemeen is er echter veel weerstand tegen de invoering van de nieuwe kwalificatie.

“We zijn er duidelijk niet erg tevreden mee,” zei Force India-piloot Sergio Perez na afloop van de meeting tegenover Sky Sports. “Laat ons afwachten of ze het nog veranderen. We hebben het gevoel dat het erg moeilijk is voor de fans om het systeem te begrijpen, het is voor ons zelfs al gecompliceerd. We hadden ook het gevoel dat de kwalificatie onder zijn huidige vorm goed is en dat er daarom geen reden is om de kwalificatie te wijzigen.”

Met nog iets meer dan twee weken tot de eerste kwalificatie van het nieuwe F1-seizoen is het dus nog steeds niet duidelijk welk format er zal gehanteerd worden. Later deze week zou de World Motor Sport Council definitief de knoop doorhakken en vastleggen hoe de kwalificatie tijdens de eerste race in Australië zal verlopen.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel de nieuwe F1-game F1 2021 via deze link en steun F1journaal.be

Steun F1journaal.be en koop via onderstaande banner Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print