Oscar Piastri vermijdt harde kritiek op McLaren: “Het was een erg moeilijke strategische beslissing”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Tijdens de eerste serie pitstops besloot McLaren om Lando Norris binnen te roepen en Oscar Piastri een ronde later pas binnen te laten komen. Het bleek op strategisch vlak een foute keuze maar Piastri wil niet al te veel kritiek geven op het team en wil uit deze strategische beslissing vooral leren voor de toekomst.

“Om eerlijk te zijn denk ik dat die strategische beslissing één van de moeilijkste ooit is om te nemen,” vertelde Piastri na afloop van de race toen hem werd gevraagd naar de call die McLaren aan de pitmuur maakte. “Je hebt twee wagens, je rijdt op één en twee, er zit slechts een halve seconde tussen beide wagens en het begint te regenen. Ik denk niet dat het moeilijker kan zijn dan dat.”

Piastri liet uitschijnen dat het een beslissing was die in onderling overleg werd gemaakt, al besefte hij al toen hij de ingang van de pitlane voorbije reed dat het de foute beslissing was.

“De laatste bochten waren zeer, zeer moeilijk,” aldus Piastri. “Ik kon op mijn scherm zien dat Lando zo’n vijf seconden achter mij was toen ik pitte, ik wist dan ook dat ik in de problemen zat.”

“De omstandigheden werden steeds meer tricky, maar het was zeer, zeer moeilijk om te beoordelen. Het was slechts op de helft van het circuit echt moeilijk, tot het rondje dat ik binnen kwam, toen werd het op het volledig circuit moeilijk.”

“Uiteraard was ik op dat moment gefrustreerd, maar ik wist dat er nog steeds regen zat aan te komen. Na de eerste rondjes kon ik zien dat de wagens voor mij duidelijk hun intermediates opgebruikt hadden, dus ik was eigenlijk optimistisch.”

“Maar vervolgens werd ik met hetzelfde geconfronteerd, net als de anderen. Ik wist dat we meer kansen zouden krijgen later in de race, wanneer we terug naar slicks zouden gaan, zeker met de bandenkeuze die wij nog hadden.”

“Ik wist dat we nog meer kansen zouden krijgen, ik probeerde ons dan ook de best mogelijk kansen te geven om nog te winnen.”

Uiteindelijk maakte Oscar Piastri nog een laatste pitstop om naar de medium band te gaan, daarbij reed hij erg vaak de snelste tijden maar uiteindelijk zat er niet meer in dan een vierde plaats en finishte Piastri op zo’n twaalf seconden van racewinnaar Lewis Hamilton.

“De beslissing om me op de medium band te plaatsen was de juiste beslissing en ik denk dat we aan het einde van de race de snelste waren,” aldus Piastri. “Iedere andere beslissing was perfect van ons.”

“Het is gewoon jammer dat we ons tijdens het midden van de race niet in een betere positie bevonden. We moeten duidelijk enkele dingen bekijken. Ik denk dat een ‘dubbele pitstop’ beter zou geweest zijn, maar achteraf weet je het altijd beter.”

“We moeten gewoon bekijken of we enige informatie hadden die ons had kunnen aangeven dat het een betere beslissing was. Maar uiteraard is het wat pijnlijk gezien het verschil met Lewis.”