“Overwinning Lando Norris toont dat reglementswijziging voor 2026 uitgesteld moet worden”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Voormalig F1-piloot Karun Chandok vindt dat de geplande reglementswijzigingen voor het F1-seizoen 2026 uitgesteld moeten worden. Chandok komt tot dat besluit na de overwinning van Lando Norris in Miami die volgens hem aantoont dat de ‘stabiele regels’ die er nu gelden eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen, namelijk dat iedereen dichter bij elkaar komt.

“Ik heb het gevoel dat we eindelijk tot het punt zijn gekomen waarop ze dichter bij elkaar komen want wat er bij iedere reglementswijziging gebeurt is dat ‘de rijken rijker worden’,” aldus Chandok tijdens de Sky Sports F1 podcast en daarmee figuurlijk verwijzend naar het feit dat de teams aan de top dan meestal hun voorsprong vergroten. “De teams met meer geld, met meer middelen, ik weet dat er een budgetplafond is, maar eigenlijk, ze hebben meer middelen in de fabriek en er zijn de achterpoortjes voor het budgetplafond.”

Karun Chandok zou liever hebben dat de geplande reglementswijziging voor 2026 wordt uitgesteld want hij vreest dat er dan opnieuw erg grote verschillen zullen ontstaan waarbij mogelijk opnieuw één team de sport volledig domineert.

“Ik zou graag zien dat de reglementswijziging met twee jaar wordt uitgesteld. We komen nu op een punt waarop de teams dichter bij elkaar beginnen te komen, dichter bij Red Bull. Volgend jaar zal het nog closer zijn en dan zijn er die hybride-regels in 2026. Iemand zal het dan enorm juist hebben en iemand gaat het volledig fout hebben.”