Pierre Gasly over ‘baanlimieten-saga’: “Mijn grootmoeder begreep er niets meer van”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Ook de F1-piloten vinden dat er wat moet veranderen om een herhaling van de ‘baanlimieten-saga’ van afgelopen weekend in Oostenrijk te vermijden. Volgens Alpine-rijder Pierre Gasly begreep zelfs zijn eigen grootmoeder, die de sport toch wel uitgebreid volgt, er niets meer van.

Meer dan 1200 meldingen over mogelijke overtredingen van baanlimieten, een hele reeks waarschuwingen en bestraffingen tijdens de race, en dan ook nog eens bestraffingen en het aanpassen van de uitslag uren na afloop van de race. Nee, het moet in de toekomst beter en dat beseffen ze zowel bij de F1, de FIA alsook de F1-piloten.

Pierre Gasly mocht zelf ondervinden hoe moeilijk het is om op de limiet te proberen rijden wanneer je strijdt met een andere wagen. ‘Binnen de lijntjes kleuren’ zonder bestraft te worden, het is niet eenvoudig.

“Ik was op Fernando Alonso aan het jagen en ik kon zien hoe hij wegreed. Ik was van mening dat ik moest proberen om ieder mogelijk risico te nemen,” aldus Gasly. “Jammer genoeg reed ik één keer te veel naast de baan, misschien amper een centimeter, wat uiteraard erg frustrerend is.”

“Maar het is de regel en dat was heel het weekend zo voor iedereen het geval. Daar stop ik want ik heb het gevoel dat het voor iedereen veel eenvoudiger is, voor de stewards, de fans en de rijders, we zouden allemaal beter zijn zonder die baanlimieten. In ieder geval, wanneer je tien centimeter te breed gaat dan beschadig je jouw voorvleugel, wanneer je twee centimeter te breed gaat denk ik niet dat het het waard was. Dat is de regel.”

Volgens Gasly zijn de baanlimieten niet alleen enorm frustrerend, ze zijn ook erg verwarrend voor de fans.

“Het zal zeker moeten herbekeken worden. De reactie op deze situatie zal weloverwogen moeten zijn want op bepaalde momenten willen de rijders consistentie maar op andere momenten is het gezond verstand noodzakelijk, op basis van een specifiek voorval of een specifiek circuit zoals dit weekend,” aldus Gasly.

“Wanneer er tijdens de kwalificatie 43 ronden geschrapt worden dan lijkt er iets niet correct te zijn. Mijn grootmoeder was op tv aan het kijken en ze begreep er niets van. Ze vroeg zich af wat er gaande was. ‘Lewis is de ene moment eerste en twee seconden later is hij plots achttiende’. Het lijkt niet correct maar we zullen zien wat de toekomst brengt.”