Pirelli introduceert tijdens GP van Bahrein meteen een nieuwe band

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Bandenleverancier Pirelli heeft de bandencompounds voor de eerste drie raceweekends van het F1-seizoen 2023 bekendgemaakt. Opvallend daarbij is dat voor de eerste race in Bahrein meteen een nieuwe bandensoort wordt meegenomen.

Vorig jaar had Pirelli bandencompounds die van C1 tot C5 gingen, waarbij hoe hoger het cijfer aangeeft hoe zachter de bandencompound is. Voor ieder raceweekend selecteert Pirelli vervolgens drie bandencompounds die tijdens het raceweekend aangeduid worden als hard, medium en zacht. Afhankelijk van de karakteristieken van het circuit en de te verwachten weersomstandigheden selecteert Pirelli dus een hardere of zachtere variant.

Voor het F1-seizoen 2023 heeft Pirelli echter een zesde bandencompound aan haar gamma toegevoegd. Daarbij is de ‘nieuwe’ C0-aanduiding de C1-bandencompound van 2022. De ‘nieuwe’ C1-bandencopound moet het verschil tussen de twee hardste bandencompounds uit 2022 overbruggen.

De C0-band, de C1-band uit 2022, zal tijdens de eerste raceweekends nog niet gebruikt worden. De nieuwe bandencompound C1 zal tijdens de eerste race in Bahrein echter al meteen gebruikt worden. In Bahrein zal de C1-band te herkennen zijn aan de ‘witte markering’.

Pirelli hoopt met de introductie van de nieuwe C1-band dat de hardere bandencompounds tijdens de raceweekends vaker gebruikt zal worden en dat er daardoor ook meer verschillende strategieën gehanteerd zullen worden.