Pirelli onthult bevindingen over oorzaak klapbanden tijdens GP van Qatar

Pirelli Motorsport
Pirelli Motorsport

We zijn ondertussen een kleine twee weken na de GP van Qatar, een race waarin er verschillende klapbanden waren. Pirelli voerde ondertussen een doorgedreven onderzoek naar de oorzaak hiervan en deelde vandaag haar bevindingen mee.

Tijdens de GP van Qatar kregen maar liefst vier rijders af te rekenen met een klapband: Valtteri Bottas, Nicholas Latifi, George Russell en Lando Norris. Pirelli besloot om de vier klapbanden te onderzoeken, al liet het kort na de race wel al weten dat het een vermoeden had over de oorzaak.

In een statement laat Pirelli weten dat het op basis van de bevindingen die het tot dusver heeft verkregen dat de oorzaak van de problemen te wijten is aan het veel aantal keren dat er met de banden over de kerbstones werd gereden.

Dit gebeurde tegen zeer hoge snelheid en met aanzienlijke zijdelingse en verticale belasting van de banden. Bovendien werd er bijzonder lang met de desbetreffende bandensets gereden.

“Deze situatie is uniek voor het circuit van Losail,” benadrukte Pirelli, waarmee het verwijst naar de specifieke en vooral voor de MotoGP geplaatste kerbstones op het circuit.

“Deze zware belasting was een gevolg van het rijden over deze kerbstones, belasting die niet voorafgaand aan de race gemeten kon worden aan de hand van gegevens die beschikbaar waren voor de race. De zware belasting beschadigde de constructie van de band, wat leidde tot drukverlies aan de binnenzijde van de zijwand, waardoor de band na enkele seconden stukging.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022