Pirelli vermoedt oorzaak klapband Max Verstappen te hebben gevonden

Pirelli
Pirelli

Pirelli-motorsportbaas Mario Isola heeft gereageerd op de klapbanden die er plaatsvonden tijdens de GP van Azerbeidzjan. Bij Pirelli denken ze de oorzaak van de klapbanden te hebben gevonden.

Het was het beeld van de race, de dramatische klapband die Max Verstappen de overwinning kostte. Eerder tijdens de race kende ook Lance Stroll een klapband en dat zorgde natuurlijk voor heel wat onrust bij zowel de rijders als de teams. Pirelli startte dan ook een onderzoek naar de oorzaak van de klapbanden.

Grote vraag was of de klapbanden veroorzaakt werden door een probleem met de banden, het te lang doorrijden op de desbetreffende bandencompound of door bijvoorbeeld brokstukken op de baan. Wanneer een band het plots begeeft start Pirelli altijd een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van het probleem.

Dat onderzoek zal Pirelli nog uitgebreid voeren maar Pirelli-motorsportbaas Mario Isola liet na afloop van de race reeds weten dat er tijdens de rode vlag bij één van de banden van Lewis Hamilton een erg diepe snee aangetroffen werd die waarschijnlijk veroorzaakt werd door brokstukken op de baan.

“We vonden een snee aan de binnenkant van de linker achterband die Hamilton tijdens dezelfde stint als Verstappen gebruikte. De snee was redelijk diep en groot, zo’n zes tot zeven centimeter maar was niet diep genoeg om de constructie van de band stuk te maken,” aldus Isola.

“De band was daardoor nog één geheel. Enkel het oppervlak werd geraakt. Toen we een rode vlag kregen kwam Lewis de pitlane binnen. Zijn banden werden gewisseld en daardoor ontdekten we de snee in één van zijn banden.”

Volgens Isola wijst alles in de richting van brokstukken op de baan die de band beschadigden, iets wat waarschijnlijk ook bij Max Verstappen is gebeurd maar bij de Nederlander wel tot een klapband leidde.

“De snee in Lewis zijn band kwam duidelijk door brokstukken. Dat is duidelijk omdat de band nog één geheel is en omdat de snee abnormaal is, de snee komt van buitenaf,” verduidelijkt Isola.

“We moeten uiteraard een onderzoek doen, dat is normaal. Wat ik tot dusver vertel zijn de eerste bevindingen en vermoedens. Lance en Max hadden een plotse klapband, zonder waarschuwing of problemen vooraf.”

“Het was op de band links achteraan, dat is niet de band die hier het meest belast wordt, dat is immers de band rechts achteraan. Daarnaast is er uiteraard ook de slijtage maar de band die het snelst hier slijt is rechts vooraan. Het is dus geen kwestie van bandenslijtage.”

Profiteer nu van grote kortingen op Bol.com !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Wonen campagne 2022Wonen campagne 2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print