Pirelli zoekt nieuwe wagen voor bandentests

Bandenleverancier Pirelli, die de fakkel in 2011 overneemt van Bridgestone als enige bandenleverancier in de Formule 1, heeft te kennen gegeven dat het nood heeft aan een wagen die dichter aanleunt bij de regelgeving voor het komende seizoen.
Pirelli zegt dat verder testen met de huidige Toyota TF109 niet veel nut meer heeft om de banden nog verder te ontwikkelen. Dat laatste is een gevolg van de enorme verschillen tussen de Toyota uit 2009 en de huidige generatie F1-bolides.

Pirelli heeft de mogelijkheden van de Toyota volledig uitgeput en de bandenfabrikant zit nu op het punt waarbij de doorontwikkeling van de banden zou moeten gebeuren. Pirelli zegt echter dat dit een onmogelijke opgave is als het niet over een wagen kan beschikken die min of meer voldoet aan de technische regelgeving voor het komende seizoen. De FOTA, de vereniging van F1-teams, is nu belast met het zoeken naar een oplossing voor dit probleem.

Een makkelijke opgave zal dat echter niet worden. Pirelli heeft ook al te kennen gegeven dat ze het aanbod om de Toyota om te bouwen niet zien zitten. Geen dubbele diffusor, geen F-duct maar wel KERS en een beweegbare achtervleugel in de plaats. Dit plan werd echter niet warm onthaald omwille van de hoog oplopende kosten in de windtunnel.

Er liggen momenteel nog twee andere scenario’s op tafel. De eerste bestaat erin dat een team dat niet actief is in de Formule 1 met een huidige F1-bolide, ontworpen door een deelnemend F1-team, de banden samen met Pirelli verder test en ontwikkelt. De tweede optie is dat Pirelli het aantal nog geplande testdagen, verdeelt onder de best geplaatste teams, bijvoorbeeld: vijf testdagen betekent dat de vijf best geklasseerde teams elk een testdag voor hun rekening nemen.

De tweede optie geeft in deze opzet (onterecht?) meer voordeel aan de teams die al een voorsprong hebben op de concurrentie. Het grote probleem zal echter de vertrouwensband zijn tussen de F1-teams en Pirelli, en dat voor de beide scenario’s. De teams zijn altijd op hun hoede voor spionage en vrezen dat er gevoelige informatie zou kunnen lekken. Herinner het spionageschandaal met Nigel Stepney in de hoofdrol.

Er zal alleszins nog een lange weg te gaan zijn vooraleer de FOTA een oplossing heeft gevonden.

Geschreven door Glenn Schreurs
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print