Preview: GP van Azerbeidzjan

We zijn al drie races ver en Mercedes moet nog haar eerste Grote Prijs van het seizoen winnen. De GP van Azerbeidzjan is nog steeds onbekend terrein voor de teams en het zal een race worden die de Zilverpijlen maar al te graag willen winnen.


Sinds het begin van het tijdperk met de hybride turbo-motoren in 2014 is Mercedes voor het eerst voor drie opeenvolgende races verslagen. Dat zal alvast niet in het scenario hebben gestaan bij het Duits-Britse team. Van de laatste zes races won het er ook maar één, namelijk de GP van Abu Dhabi van vorig seizoen. Dat mag dan wel niet slecht klinken, totdat je realiseert dat Mercedes slechts 14 races niet wist te winnen sinds 2014 tot de start van dit seizoen. Zullen ze het tij in Bakoe kunnen omkeren? Of zullen Ferrari en Red Bull voor nog meer pijn zorgen?

De GP van Azerbeidzjan, het land van vuur, wordt voor de derde keer afgewerkt. De voorgaande twee edities waren erg verschillend. Tijdens de eerste editie was er weinig spektakel, maar dat werd vorig jaar helemaal goedgemaakt. Het leek wel alsof de helft van de rijders kans maakte op de overwinning. Uiteindelijk won Daniel Ricciardo, die vanop de tiende plaats startte en profiteerde van tijdsstraffen voor Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Beide heren kwamen immers in een verhitte situatie. Lance Stroll reed naar de derde plaats en is zo de jongste rijder die ooit op het podium stond.

Hoewel de topteams Ferrari, Mercedes en Red Bull zich losgekoppeld hebben van de andere teams, is het erg spannend om de strijd om de titel van ‘best of the rest’. McLaren, Renault, Haas en Toro Rosso hebben reeds laten zien dat ze in staat zijn om het beste team te zijn na de drie topteams. Williams en Force India lijken nog goed op gang te moeten komen, terwijl Sauber ook de aansluiting wist te vinden met het achtervolgende pak, waardoor het dit seizoen spannender dan ooit is om die laatste WK-punten te veroveren.

Uit de laatste twee races is ook gebleken dat het cruciaal is om uit de problemen te blijven en de race uit te rijden. Dat kan immers tot onverwachte resultaten en punten leiden. Wie zal er dit weekend kunnen profiteren?

Het circuit is smal en wordt gekenmerkt door de vele negentig graden bochten. En dan is er ook het immens lange rechte stuk waar de rijders voor twee kilometer lang het gaspedaal volledig induwen. Het circuit is dan ook een baan met twee gezichten, waardoor het iets van alles heeft. De meest merkwaardige passage is wanneer de bolides langs de muren van de oude stad rijden. Omdat de baan daar slechts 7,6 meter breed is, wordt een foutje meteen afgestraft.

Met z’n 6,003 kilometer lange baan is dit het op één na langste circuit, enkel Spa-Francorchamps is langer. Dat betekent dat een derde van het circuit het lange rechte stuk is, waar Valtteri Bottas in 2016 maar liefst 378 km/uur haalde. Het is dan ook moeilijk om de remmen op temperatuur te houden voor in het ingaan van de eerste bocht.

De race is op de kalender verplaatst van juni naar april, waardoor koelere omstandigheden worden verwacht. Pirelli beslist dan ook om met agressievere banden te rijden: de zachte, super zachte en ultra zachte banden. Tijdens de vorige editie was het vooral een probleem om de voor- en achterbanden op hetzelfde tempo op temperatuur te krijgen. Door de koelere temperaturen denkt Pirelli dat dit effect nog groter zal zijn, waardoor dit wel eens voor verrassingen zou kunnen zorgen.

Hoewel de race eerder op het jaar wordt gereden, lijken de weersomstandigheden toch nog gunstig te zijn voor de teams. De temperaturen zullen van vrijdag tot zondag stijgen van 21 tot 24 graden, volgens de voorspellingen, wat zo’n drie graden kouder is dan vorig jaar.

Tijdsschema GP van Azerbeidzjan:
– Vrijdag 27 april 11:00 – 12:30: Eerste vrije training
– Vrijdag 27 april 15:00 – 16:30: Tweede vrije training
– Zaterdag 28 april 12:00 – 13:00: Derde vrije training
– Zaterdag 28 april 15:00 – 16:00: Kwalificatie
– Zondag 29 april 14:10: Racea:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:34:”azerbeidzjan_mercedes_headline.png”;}
We zijn al drie races ver en Mercedes moet nog haar eerste race van het seizoen winnen. De GP van Azerbeidzjan is een race die de Zilverpijlen ongetwijfeld maar al te graag willen winnen.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol 7-daagsebol 7-daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print