Preview: GP van Brazilië

Dit weekend staat de Grote Prijs van Brazilië op het programma. Dit is de op één na laatste race van het seizoen 2014. Het is wel de laatste race waar er 25 punten te rapen valt bij winst. De volgende race, die van Abu Dhabi, is immers bij winst 50 punten waard.
image
Vorig weekend werd er nog gereden in Noord-Amerika, namelijk in Austin, Texas. Dit weekend wordt er in Zuid-Amerika gereden. De teams hebben dus niet zo een verre reis achter de rug. De GP van Brazilië wordt een race in afwachting tot de grote seizoensfinale binnen twee weken in Abu Dhabi.

Het uitgedunde F1-circus is gestrand in São Paulo. Het circuit van Brazilië, Interlagos, heeft een typische lay-out. Dit mede dankzij het feit dat deze lay-out de laatste decennia ongewijzigd is gebleven. Het circuit tussen de twee meren telt twee rechte stukken die ideaal zijn voor DRS. De rest van het circuit telt vooral moeilijke bochtencombinaties. Het is een vrij korte baan, 4309 meter. Dus er zullen veel rondjes worden gereden: 71 ronden. De bekendste bocht van het circuit is de eerste combinatie, namelijk de Senna S, genoemd naar de grote Braziliaanse held.

Vorig jaar werd de race verreden onder condities waar beide wereldkampioenen reeds bekend waren, namelijk Sebastian Vettel en Red Bull Racing. Er stond dus niet veel meer op het spel. Toch wou Vettel nogmaals laten zien dat hij de beste was in 2013. Hij ging met de overwinning lopen door een erg gecontroleerde race te rijden. Vorig jaar namen we in Brazilië ook afscheid van Mark Webber. De GP van Brazilië was immers vorig seizoen nog de laatste race op de kalender. Mark Webber werd heel toepasselijk tweede. Tijdens de uitloopronde deed de Australiër op geheel eigen wijze zijn helm af, zodat het publiek ook eens de persoon onder de helm kon zien.

Zoals eerder vermeld is de Grote Prijs van Brazilië dit jaar niet de seizoensafsluiter. Normaal gezien zou Lewis Hamilton zijn titel in Brazilië veilig kunnen stellen, maar door de dubbele punten in Abu Dhabi is dit niet het geval. Er zal dus nog geen beslissing vallen in Brazilië. Verder valt er te vermelden dat opnieuw Caterham en Marussia niet op de grid zullen staan dit weekend. Beide teams hopen wel aan de start te kunnen staan in Abu Dhabi.

Alle ogen van de Brazilianen zijn natuurlijk gericht op de Braziliaan Felipe Massa. Hij wist vorige week voor zijn teammaat Valtteri Bottas te eindigen. En Felipe hoopt om dat dit weekend nogmaals over te doen. Felipe Massa kan altijd iets extra tijdens zijn thuisrace. Massa verloor ook de wereldtitel op Interlagos in de laatste bocht in 2008. Massa stond in tranen op het podium en sindsdien is Massa het troetelbeertje van het Braziliaanse volk geworden.

Pirelli heeft ervoor gekozen om de volgende banden mee te nemen naar Brazilië: de medium en de zachte banden. Deze combinatie van banden is er gekomen nadat onder meer Felipe Massa zijn beklag deed over de voorgaande keuze die Pirelli had gemaakt over de banden.

Het weer zal, zoals vaak, zeer onvoorspelbaar zijn op Interlagos. Qua temperaturen wordt er een dalende lijn voorspeld. Op vrijdag wordt er nog een tropische dertig graden voorspeld, maar op zondag zakt dit naar een goede twintig graden. Op vrijdag en zaterdag wordt het onweerachtig, maar op zondag blijft het volgens de eerste voorspellingen droog.

Het programma voor de GP van Brazilië volgens het Belgisch uur:
– eerste vrije training: vrijdag 7 november, 13 uur
– tweede vrije training: vrijdag 7 november, 17 uur
– derde vrije training: zaterdag 8 november, 14 uur
– kwalificatie: zaterdag 8 november, 17 uur
– race: zondag 9 november, 17 uur
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:22:”gp_brazili_preview.jpg”;}
Dit weekend staat de Grote Prijs van Brazilië op het programma. Dit is de op één na laatste race van het seizoen 2014. Het is wel de laatste race waar er 25 punten te rapen valt bij winst. De volgende race, die van Abu Dhabi, is immers bij winst 50 punten waard.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print