Preview: GP van Brazilië: Strijden om ereplaatsen

Voor de voorlaatste race van het seizoen 2019 trekken we naar Zuid-Amerika voor de 20ste race, de GP van Brazilië op het circuit Autodromo José Carlos Pace in São Paulo.


Beide kampioenschappen behoren al tot Lewis Hamilton en Mercedes, waardoor we ons moeten focussen op de ereplaatsen. Valtteri bottas is al verzekerd van de tweede plaats, maar na hem is de strijd om de derde plaats nog niet beslist. Charles Leclerc heeft 14 punten voorsprong op Max Verstappen, terwijl de Nederlander vijf punten meer heeft dan Sebastian Vettel. In het kampioenschap voor de constructeurs wordt de hevigste strijd uitgevochten om plaats zes. Tussen Racing Point en Toro Rosso is er slechts één punt verschil.

Het circuit Autodromo José Carlos Pace staat beter bekend als Interlagos, een circuit van 4,309km. Na Monaco en Mexico is dit het derde kortste rondje op de kalender, maar toch kent het circuit heel wat uitdagingen. De rijders worden op de proef gesteld door een opeenvolging van medium en trage bochten die doorbroken worden door een lang recht stuk tussen bochten drie en vier, en een lange maar snelle doordraaier tot de finishlijn.

De ideale afstelling is vaak moeilijk te vinden op Interlagos. Er moet immers een balans gevonden worden tussen de nodige downforce in de tweede sector en de nodige tractie om snel te zijn op de lange rechte stukken.

De opeenvolging van de bochten zorgt voor heel wat laterale energie op de banden, waardoor de degradatie er meestal hoog is, zeker op de achterste rechter band. Het circuit wordt immers tegen de wijzers van de klok in gereden. Pirelli kiest dan ook voor de meer duurzame bandensoorten: C1, C2 en C3.

Leuke weetjes:
– Michael Schumacher is de meest succesvolle rijder op Interlagos met vier overwinningen.
– Sebastian Vettel kan dit weekend Michael Schumacher evenaren met vier overwinningen op Interlagos. Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton zijn de andere rijders op de grid die er al wonnen.
– Lokale held Ayrton Senna heeft het record van meeste pole posities achter zijn naam met een totaal van zes. Hij won echter twee keer zijn thuisrace: 1991 en 1993 voor McLaren.
– Van de 19 edities onder de huidige lay-out van het circuit werden er zeven gewonnen vanop pole. Sinds het hybride tijdperk werd er vier uit vijf keer vanop pole gewonnen. Vettel won in 2017 vanop plaats twee. Verder was Mercedes het dominante team in Brazilië.
– Kimi Räikkönen maakt dit weekend zijn 311ste start van een GP, waardoor hij op gelijke hoogte komt met Fernando Alonso als tweede op de lijst van meeste starts. Rubens Barichello is recordhouder met 322 starts. Räikkönen kan volgend jaar in Oostenrijk dat record verbreken.

Weer:
Hoewel Max Verstappen wellicht op veel regen hoopt om de editie van 2016 te herhalen, lijkt het op zondag droog te blijven met temperaturen rond 22 graden. Op vrijdag is er wel nog een kans op regen, terwijl zaterdag eerder wisselvallig zal worden.

Tijdschema GP van Brazilië:
– Vrijdag 15 november 15:00 – 16:30: eerste vrije training
– Vrijdag 15 november 19:00 – 20:30: tweede vrije training
– Zaterdag 16 november 16:00 – 17:00: derde vrije training
– Zaterdag 16 november 19:00 – 20:00: kwalificatie
– Zondag 17 november 18:10: race
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:46:”personferentie_brazilie_mercedes_headline.jpeg”;}
Voor de voorlaatste race van het seizoen 2019 trekken we naar Zuid-Amerika voor de 20ste race, de GP van Brazilië op het circuit Autodromo José Carlos Pace in São Paulo.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022