Preview: GP van Hongarije: Gedachten bij Jules Bianchi

Voordat het F1-circus aan haar welverdiende zomerpauze begint, moet het naar Boedapest in Hongarije afzakken. Het zal door het trieste overlijden van de Fransman Jules Bianchi een lastig weekend worden voor rijders, teams en fans.
image
Dinsdag werd Jules Bianchi begraven in Nice. Lewis Hamilton was één van de genodigden. De wereldkampioen zal tijdens het weekend met zijn gedachten bij de overleden rijder zijn. “Het was erg moeilijk voor iedereen om afscheid te nemen van Jules. Ik zal hem bij me dragen in mijn gedachten en in mijn gebeden. Ik weet dat hij zou willen dat we dit weekend hard racen, zoals hij het steeds deed. En dat zullen we doen ook.”

Ook Nico Rosberg vertegenwoordigde afgelopen week de rijders tijdens de begrafenis van Bianchi. Hij steunt Hamilton in zijn uitspraak. “Ook mijn gedachten zijn bij de familie en vrienden van Bianchi. Iedereen in de paddock zal aan hem denken. Maar we moeten racen, zoals hij het graag ook had willen doen.”

Mercedes is opnieuw dominant dit seizoen, nadat Ferrari wat druk uitoefende. De GP van Hongarije was vorig jaar één van de weinige races waar niet één van de Mercedes rijders wegliep met de overwinning. Daniel Ricciardo van Red Bull won vorig jaar in Budapest, hoewel Rosberg vanop pole startte. Rosberg kon ook een gat slaan aan het begin van de race, maar een safety car vernielde zijn race. De Duitser kwam achter zijn teamgenoot Hamilton terecht en de Brit liep hem niet zomaar voorbij, ook al was Rosberg sneller. Hamilton eindigde de race als derde, gevolgd door Rosberg. Fernando Alonso werd op mooie wijze tweede, nadat hij vanaf de 21ste plaats startte, na een brandstof lek tijdens de kwalificatie.

Mercedes hoopt dit jaar meer succesvol te zijn, nu het sneller is dan vorig jaar. Ferrari, Red Bull en McLaren hopen op betere resultaten op dit circuit. Williams probeert dan weer de schade te beperken, aangezien dit ‘Mickey Mouse’-circuit wel eens een aderlating kan zijn voor Williams. Daarnaast proberen Toro Rosso en Force India te profiteren van hun rol als underdog.

Het circuit in Budapest is in totaal 4.381 kilometer lang. De tractie en remmen spelen hier een belangrijke rol. De teams zullen hier kiezen voor een afstelling met zo veel mogelijk downforce om zo veel mogelijk grip te hebben. Hoewel het asfalt niet veel vraagt van de banden, zorgen de opeenvolging van bochten toch ervoor dat de banden niet snel afkoelen. De teams moeten de banden dus extra in de gaten gaan houden dit weekend. Deze Grote Prijs is voor de rijders ook een pittige. Ze zullen veel laterale krachten moeten ondergaan, waardoor het fysisch een lastige race wordt voor hen.

Wat het weer betreft wordt er het hele weekend door droog en warm weer voorspeld. Op vrijdag en zaterdag zullen er tropische temperaturen gehaald worden, volgens de eerste voorspellingen. Op zondag wordt het dan weer iets ‘koeler’, met zo’n dertig graden. De banden zullen dus, zoals steeds in Budapest, een belangrijke rol spelen. Pirelli neemt de zachte en medium banden mee naar Hongarije. “Vorige keer waren we in Silverstone, een snel circuit met veel vloeiende snelle bochten. Nu gaan we naar Hongarije, wat een vrij traag circuit is met erg technische bochten”, zo zegt Paul Hembery, motorsport directeur bij Pirelli. “Het wordt een grote uitdaging voor de rijders, teams en banden. Ze moeten de hele ronde hard werken, enkel op het lange rechte stuk is het wat rustiger.”

Het weer zal een uitdaging zijn voor de banden. “Het kan erg warm zijn in Hongarije tijdens de maand juli. De hitte zal een effect hebben op de degradatie van de banden. De banden zullen daarnaast ook erg snel warm worden. Net zoals vorig jaar kiezen we voor de medium en zachte banden. Deze samenstelling is goed voor de nodige mechanische grip om alle bochten goed door te komen, maar ook hard genoeg om het warme weer goed te doorstaan.” Daarnaast is het algemeen bekend dat het moeilijk inhalen is op dit circuit. De bandenstrategie zal dus van groot belang zijn.

De race op zondag zal zeventig ronden lang duren. De race start om 14 uur. Voorafgaand aan de start, om 13u45, zal een minuut stilte zijn ter ere van Jules Bianchi. Het wordt dus op elk vlak een belangrijke race. De eerste helft van het seizoen wordt afgesloten en een overwinning op dit circuit zal een boost geven aan het winnende team om gerust de zomerpauze in te gaan. Dat team kan dan vol vertrouwen zich gaan voorbereiden op de race in Spa eind augustus.

Tijdsschema GP van Hongarije:
– Vrijdag 24 juli: 10:00 – 11:30: Eerste vrije training
– Vrijdag 24 juli: 14:00 – 15:30: Tweede vrije training
– Zaterdag 25 juli: 11:00 – 12:00: Derde vrije training
– Zaterdag 25 juli: 14:00 – 15:00: Kwalificatie
– Zondag 26 juli: 14:00: Race
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:30:”hongarije_preview_headline.jpg”;}
Voordat het F1-circus aan haar welverdiende zomerpauze begint, moet het naar Boedapest afzakken. Het zal door het trieste overlijden van de Fransman Jules Bianchi een lastig weekend worden voor de rijders, teams en fans.

Profiteer nu van grote kortingen op Bol.com !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Wonen campagne 2022Wonen campagne 2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print