Racedirecteur Michael Masi: “Er was geen enkele reden om de race niet te herstarten”

F1 - Twitter
F1 - Twitter

Volgens Michael Masi, de racedirecteur van de FIA, was er geen enkele reden waarom de F1-race in Azerbeidzjan niet herstart zou kunnen worden. Masi was van oordeel dat de situatie ondanks de twee klapbanden op het rechte stuk veilig genoeg was om de race te kunnen herstarten.

Aan het einde van de GP van Azerbeidzjan kreeg Max Verstappen plots een klapband op het rechte stuk. Tegen meer dan 300 km/u ging Verstappen plots van de baan, dit nadat eerder ook al Lance Stroll op het rechte stuk een klapband had gekregen. Rode vlag en onderbreking van de wedstrijd.

Grote vraag was of de race nog zou hervat worden want twee klapbanden op hetzelfde rechte stuk, dat doet vragen rijzen. Bij de FIA waren ze echter van oordeel dat de race onder perfect veilige omstandigheden herstart kon worden.

Volgens Masi werd de beslissing om de race met een rode vlag stil te leggen genomen op basis van de kennis over brokstukken op de baan, het feit dat de berging van Verstappen zijn wagen nog wel een tijd zou duren en tot slot het nog af te leggen aantal ronden.

“Op dat moment was het mijn mening dat we de race best konden stilleggen, alles opkuisen en vervolgens de race zouden herstarten en uitrijden,” vertelde Masi na afloop van de race.

“Gedurende heel wat jaren zijn er regels die stellen wat er gebeurt wanneer een race onderbroken wordt. Het gaat heel wat jaren terug en daarin wordt gesteld dat als een race na een bepaalde afstand wordt stilgelegd dat je dan twee ronden teruggaat in de tussenstand.”

“Wanneer een race onderbroken wordt dan bestaat inderdaad de mogelijkheid om niet meer opnieuw te beginnen. Binnen het tijdsbestek en het format van de regels waarover we beschikten was er geen enkele reden om niet te herstarten.”