Red Bull: “De ontwikkeling van de auto heeft niet als doel hem meer geschikt te maken voor Verstappen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Pierre Wache, de technisch directeur bij Red Bull, legt bij ‘RaceFans’ uit hoe het komt dat de RB18 in de loop van het seizoen meer geëvolueerd is naar de rijstijl van Max Verstappen.

Max Verstappen heeft de laatste vijf races op dominante wijze gewonnen terwijl zijn teamgenoot Sergio Perez in die periode slechts een keer een podium wist te scoren. Ook tijdens de kwalificaties was Verstappen tijdens de drie races na de zomerpauze ongeveer een halve seconde sneller dan Perez.

Het liep in het begin van het seizoen nochtans lekker voor de Mexicaan maar gedurende het seizoen werd duidelijk dat de ontwikkeling van de auto niet in het voordeel van Perez speelt. Wat is er dan precies veranderd aan de RB18? Pierre Wache legt het uit.

“Er zijn verschillende factoren,”aldus Wache. “Maar de grootste factor is duidelijk de balans van de auto, het vertrouwen in de auto. In vergelijking met het begin van het seizoen was de auto voor hem beter in balans dan voor Max.”

“De ontwikkeling die de auto heeft doorgemaakt tijdens het seizoen heeft ervoor gezorgd dat het niet meer zo ideaal is voor Perez.  Proberen de juiste opstelling voor hem te vinden is vrij moeilijk om hem zo zelfverzekerd te krijgen als hij zou kunnen zijn om Max te verslaan, of om met hem te strijden.”

In vergelijking met het begin van het seizoen is de RB18 ook heel wat lichter geworden en ook dat kan een invloed hebben.

“Het gewicht is een aspect, zeker, maar het maakt deel uit van de set-up van de auto”, aldus Wache. “Aan het begin van het seizoen hadden we niet de mogelijkheid om het gewicht te verplaatsen.”

“Ik denk dat het alles bij elkaar is en nadat je ergens je prestaties hebt gevonden en het iets lastiger is om de auto af te stellen, ging het in het voordeel van Max”, voegde Wache eraan toe. “Ik denk dat hij met elke auto kan rijden. Nu moeten we een manier vinden om Sergio een auto te geven waarmee hij kan presteren en concurreren. Maar het is een gezamenlijk aspect.”

Wache wil ook nog benadrukken dat het niet de bedoeling was om de RB18 meer naar de hand te zetten van Verstappen.

“Als we de auto ontwikkelen zoeken we naar de beste prestaties. Dat past beter bij Max, maar dat was niet het doel van de ontwikkeling. Het ging erover de auto te ontwikkelen.”

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen