“Red Bull was dit F1-seizoen minder dominant dan het lijkt”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens de Nederlandse autopiloot Jan Lammers heeft Red Bull het voorbije seizoen niet zo hard gedomineerd als dat de cijfers doen uitschijnen. Lammers is van mening dat vooral Max Verstappen voor een onderscheidende factor heeft gezorgd.

Op basis van de statistieken zou je inderdaad zeggen dat Red Bull en Max Verstappen het F1-seizoen als nooit tevoren gedomineerd hebben. Volgens Jan Lammers geven de statistieken echter een vertekend beeld.

“Ik denk dat er veel minder sprake is van dominantie dan het misschien lijkt,”vertelt Lammers in gesprek met ‘RacingNews365. “De Grand Prix van Singapore toonde aan dat ook Red Bull kwetsbaar kan zijn. Daarmee bewijzen ze ook dat winnen allemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

Red Bull slaagde er volgens Lammers in om de slechte races enorm te beperken, enkel in Singapore kon het niet winnen, en daardoor behaalde het een recordaantal overwinningen dit seizoen. Het verschil met de concurrentie werd volgens Lammers vooral door Max Verstappen gemaakt.

“Met de slechte races win of verlies je kampioenschappen en Red Bull kende weinig slechte races,” aldus Lammers. “De dominantie van Verstappen heeft ook te maken met de competitie achter Max. Haal je Max even weg en je kijkt naar een topcoureur als Sergio Perez, dan laat je zien hoe een normaal kampioenschap eruit had gezien. En dat verschil tussen Verstappen en Perez is het verschil in rijden.”