Jean Todt: “Als de FIA dat wist dan hadden ze Singapore moeten schrappen en het F1-kampioenschap moeten aanpassen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Jean Todt werd naar eigen zeggen hij bij zijn aanstelling als FIA-president niet geïnformeerd dat de F1 en de FIA wisten wat er tijdens de GP van Singapore in 2008 is gebeurd. Todt vindt wel dat de FIA actie had moeten ondernemen en de GP van Singapore had moeten schrappen.

“Dit is een bijzondere zaak,” zegt Todt in gesprek met het Franse ‘L’Equipe’. “Er werd pas nadien ontdekt dat er vals was gespeeld. De regels van de FIA zijn altijd zo geweest dat de resultaten geratificeerd moeten worden tegen 31 december van dat jaar en dat we nooit teruggaan.”

“Wat Singapore betreft, de feiten werden pas een jaar later onthuld, de sancties die door de FIA werden opgelegd werden vervolgens door een rechtbank in Parijs tegen gedraaid.”

Feit is echter dat nadien bleek dat zowel toenmalig F1-baas Bernie Ecclestone, toenmalig FIA-baas Max Mosley en F1-racedirecteur Charlies Whiting die de leiding over de GP van Singapore in 2008 had, wisten dat er vals was gespeeld en dat ze dit wisten voor het einde van het F1-seizoen 2008 dat in Brazilië eveneens een sensationele ontknoping kende. Volgens Jean Todt had men de situatie dan ook anders moeten aanpakken.

“Volgens Bernie Ecclestone wisten mijn voorganger Max Mosley en racedirecteur Charlie Whiting van in het begin ervan,” aldus Todt. “Toen ik werd benoemd tot FIA-president werd ik hierover niet geïnformeerd. Wetende dat de federatie dit wist voor het veelbesproken 31 december kon inderdaad de zaken veranderd hebben.”

“Helaas zijn Charlies en Max al overleden. Achteraf gezien hadden we moeten vragen om die race te annuleren.”

“Het compleet nieuwe feit, als het waar is en geverifieerd kan worden, is dat de regelgever die het kampioenschap officieel bevestigde wist wat er was gebeurd.”

‘Slachtoffer’ Felipe Massa onderneemt momenteel nog steeds juridische stappen om te bekijken wat hij kan doen. De toekenning van de F1-titel in 2008 tegen draaien of het verkrijgen van een compensatie.