“Renault was bijna uit de Formule 1 gestapt”

Indien er geen ingrijpende aanpassing van het F1-reglement was gebeurd, waaronder de introductie van een voldoende laag budgetplafond, dan zou Renault uit de Formule 1 zijn gestapt.


Al geruime tijd waren er speculaties dat Renault aan het overwegen was om uit de Formule 1 te stappen. Volgens Renault-teambaas Cyril Abiteboul overwoog de Franse constructeur wel degelijk om de sport de rug toe te keren.

Renault moet net als alle andere autoconstructeurs stevig snoeien in de kosten om de coronacrisis te overleven. Al snel kwam daarbij de Formule 1 in beeld, de deelname aan de sport kost Renault immers enorm veel geld.

Ondanks dat Renault 2 miljard euro gaat besparen blijft het toch enorm veel miljoenen in haar F1-project investeren en dat heeft te maken met het lager budgetplafond van 145 miljoen dollar dat in de Formule 1 wordt geïntroduceerd.

Dat budgetplafond moet er volgens Abiteboul immers voor zorgen dat Renault voor haar investeringen in de Formule 1 meer return krijgt. Het moet Renault in staat stellen om opnieuw competitief te worden en vooraan in de sport opnieuw mee te doen.

“Er was de aankondiging over een heroverweging van de prioriteiten van het bedrijf en daardoor werd er natuurlijk ook rekening mee gehouden dat de Formule 1-tak gezien kon worden als kostenpost waarop bezuinigd kon worden,” aldus Abiteboul in gesprek met ‘GPUpdate’.

“Wat ze (Renault-topvrouw ad interim Clotilde Delbos) echter duidelijk heeft willen maken is dat de Formule 1 juist geen kostenpost is maar een investering, en dat de kosten die met deze investering gepaard gaan, alleen maar de goede richting opgaan.”

Volgens Abiteboul ging Renault er in 2016 tijdens haar terugkeer naar de F1 als fabrieksteam al vanuit dat er ooit een soort kostenregulering geïntroduceerd zou worden. Die kostenbeheersing was volgens Abiteboul absoluut noodzakelijk om de investeringen van Renault in haar F1-project te blijven verantwoorden.

Door het budgetplafond worden de kosten om competitief te zijn immers gereduceerd. Renault moet met haar ‘beperkter’ budget dan immers niet langer opboksen tegen budgetten van soms 400 miljoen euro of meer die Mercedes, Ferrari of Red Bull hanteerden. Indien dat niet was gebeurd dan zou Renault inderdaad uit de Formule 1 zijn gestapt.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print