Renault wint protest tegen ‘Roze Mercedes”: puntenverlies en geldboete voor Racing Point

Het Renault F1 team heeft haar protest tegen de ‘Roze Mercedes’ van het Racing Point F1 team gewonnen. De FIA gaf Renault gelijk en legt Racing Point een geldboete op van 400 000 euro en een puntenverlies van vijftien punten.


Alles draait rond het kopieergedrag van Racing Point dat volgens de concurrentie iets te ijverig is geweest bij het kopiëren van de Mercedes F1-bolide uit 2019. De Racing Point RP20 wagen lijkt immers als twee druppels water op de Mercedes W10 uit 2019.

Renault besloot om na drie races protest in te dienen tegen de ‘brake ducts’ op de F1-bolide van Racing Point. Sinds dit jaar moet een F1-team deze rembehuizingen zelf ontwerpen. De FIA heeft deze nu inderdaad illegaal verklaard en daarvoor moet het F1-team een geldboete van 400 000 euro betalen en 15 wk-punten inleveren.

Racing Point beweerde dat het om een ontwerp van 2019 ging, een moment waarop de ‘brake ducts’ nog niet op de lijst met zelf te ontwerpen onderdelen stond. De FIA was het daar echter niet mee eens. Opmerkelijk genoeg wordt de bestraffing specifiek uitgesproken voor de ‘brake ducts’ van de achterwielen. Deze werden vorig jaar nog niet gebruikt en vallen dus volledig onder het reglement van 2020.

“De achterste brake ducts van de RP20 zijn niet gebruikt op de RP19 van 2019 en de stewards vinden dat Racing point te weinig inspanningen heeft geleverd om het oorspronkelijk ontwerp van de brake ducts die het van Mercedes gebruikte aan te passen. Daarom besluiten de stewards dat Mercedes de originele ontwerper van de brake ducts is en niet Racing Point.”

Opmerkelijk is echter ook dat Racing Point de brake ducts voor de resterende races van het seizoen niet moet aanpassen. Volgens de FIA zit het ontwerp van de brake ducts immers in het hoofd van de engineers en dat kan niet ongedaan gemaakt worden.

Naast de geldboete zijn de vijftien strafpunten volgens de FIA dan ook gebaseerd op het te verwachten aantal extra punten dat Racing Point door de brake ducts zou behalen dit seizoen.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:46:”racingpoint_f1bolide_rozemercedes_headline.png”;}
Het Renault F1 team heeft haar protest tegen de ‘Roze Mercedes’ van het Racing Point F1 team gewonnen.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner