Ricciardo: “F1-races vroeger laten starten kan problemen voorkomen”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Daniel Ricciardo vindt dat de Formule 1 moet overwegen om races vroeger te laten starten om een scenario zoals dat van afgelopen weekend te vermijden, dat staat te lezen op ‘RaceFans.’

Zondag stonden er in Spa-Francorchamps drie races op het programma, een F3 race, een race van de Porsche Supercup en de F1-race waarvan de eerste twee doorgingen en de laatste meer leek op een schijnvertoning. 

McLaren-rijder Daniel Ricciardo staat achter de beslissing van de wedstrijdleiding om niet te racen in die omstandigheden maar hij zou het geen slecht idee vinden om de race vroeger te laten beginnen zodat er meer tijd is om een kans te zoeken om de race te laten doorgaan.

 “Als we zo’n weer konden voorspellen dan zou ik kijken of we de start van de race naar voor kunnen brengen,” vertelt Ricciardo. “Het is net als in Japan 2014, we wisten dat de moesson eraan zat te komen, maar vandaag was het misschien minder duidelijk.”

“Maar het probleem met een racestart om drie uur is dat je jezelf maar drie of vier uur speling geeft en dan is het gedaan. Als we om 11 uur beginnen, heb je veel meer tijd om een kans te maken.”

“Dat is geen kritiek, maar misschien had ik vandaag achteraf, als ik iets had kunnen wensen, dat wel gewild.”

De goedlachse Australiër benadrukt dat hij niemand wil aanvallen en dat het niemands schuld was dat de race niet kon doorgaan.

 “Ik wil niet dat het overkomt als een aanval, want het is niemands schuld wat er vandaag is gebeurd.

“Natuurlijk heb ik te doen met de fans – ze hebben geld gespaard om naar ons te komen kijken en ze hebben geen race kunnen zien. Maar het is geen aanval op iemand, want dit is gewoon moeder natuur.”

Formule 1 CEO Stefano Domenicali zei echter dat een vroegere start van de race niet zou hebben gegarandeerd dat de race zou zijn begonnen.

“In deze omstandigheden is het alsof je de ballen in de lucht gooit”, zei hij. “Het had vanaf 11 uur ook kunnen gieten. Het is dus echt iets dat je niet kunt voorspellen.”

“Het volume van de regen die viel was groter dan voorspeld, volgens Domenicali. “Op basis van de informatie die we hadden werd het beschouwd als normale regen.”