Romain Grosjean: “Ik ging naar psycholoog om flashbacks te vermijden”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Romain Grosjean laat in de podcast ‘Beyond The Grid’ weten dat hij beroep gedaan heeft op een psycholoog om zijn zware crash tijdens de openingsronde van de GP van Bahrein vorig jaar te helpen verwerken.

De beelden staan nog in ieders geheugen gegrift hoe we Romain Grosjean zien verdwijnen in de vangrail en zijn Haas verandert in een grote vuurbal. Tom Clarkson, interviewer van ‘Beyond The Grid’ vraagt aan Grosjean of hij de beelden ondertussen zelf al gezien heeft.

“Ja, de kinderen vroegen het,” antwoordde hij. “Ze hadden veel vragen. Ik heb er met mijn kinderen naar gekeken, met mijn vrouw. Ik kan er heel open over praten. Ik heb er na met een psycholoog gewerkt, gewoon om er zeker van te zijn dat er geen flashbacks of nachtmerries of iets anders naars uit voort zou komen.”

“Ik had een paar flashbacks, en een fase in het ongeluk die ik moest begrijpen, om door te nemen met mijn psycholoog,” voegde hij eraan toe.

“De ene was ’s morgens vroeg, om 6 uur, en mijn zoon maakte me wakker. En de andere was toen ik in Genève geopereerd werd aan mijn handen en in slaap werd gebracht met verdoving. Dus ik denk dat alle ingrediënten aanwezig waren om je niet goed te voelen en je eraan te herinneren hoe het ziekenhuis in Bahrein er uitzag vanuit je bed.”

“Dat waren dus de flashbacks die ik heb gehad. Sindsdien heb ik nooit meer een nachtmerrie gehad. Ik kan zonder problemen naar de crash kijken, ik kan er zonder problemen over praten. Ja, je weet dat mijn hand niet super is, ik kan niet in de zon, ik moet voorzichtig zijn met koude temperaturen, met warme temperaturen enzovoort. Maar ik kan er alles nog mee doen, ik kan met mijn kinderen spelen, ik kan nog steeds Lego bouwen, en dat is wat telt.”

Momenteel is Grosjean aan de slag in de IndyCar en mag hij zich opmaken voor een eenmalige test met het Mercedes-team. Ondanks alles wat er gebeurd is is hij naar eigen zeggen een gelukkiger man dan voor de crash.

“100% en ik klink misschien gek, maar laat het me uitleggen,” zei hij. “Elke dag die ik sindsdien leef is als een bonusdag. Ik was er zo dichtbij om er niet meer te zijn dat het je doet beseffen hoe mooi het leven is.”

“Ja, je weet dat je hier en daar kleine problemen kunt hebben, een verbindingsvlucht die geannuleerd wordt of tijdverlies, dingen waar je over zou klagen, en ik zal er ook nog steeds een beetje over klagen.”

“Maar elke ochtend als ik wakker word, moet ik ook mijn siliconen handschoenen uitdoen en wat crème op mijn handen doen, en dan herinner ik me dat ik leef, dat ik hier ben. Ik kan met mijn kinderen spelen, ik kan weer gaan racen, ik heb mijn lieve vrouw naast me. Ik sta gelukkiger in het leven, gewoon omdat ik besef hoe goed het leven is, zelfs met zijn problemen. Het zou nogal saai zijn als we geen problemen in het leven hadden.

“Het is gek om te bedenken dat ik er bijna niet meer zou zijn om te beseffen dat het leven niet gratis is, het moet geleefd worden,” besluit Grosjean.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner SpeelgoedSpeelgoed