Romain Grosjean: “Nog heel wat vragen onbeantwoord over mijn F1-crash”

Romain Grosjean laat weten dat er een aantal ‘grijze gebieden’ inzake veiligheid zijn opgeklaard na zijn crash in Bahrein maar toch zit de Fransman nog met een aantal vragen.


De beelden van Romain Grosjean die met zijn Haas door de vangrails crasht zullen we niet snel vergeten. Iedereen hield zijn hart vast toen zijn bolide veranderde in een vuurbal maar gelukkig kwam de Fransman er met lichte verwondingen vanaf.

Hij weet dat de Halo een prominente rol gespeeld heeft bij zijn crash maar ook andere uitrusting zoals bijvoorbeeld brandvrije overalls en handschoenen hebben erger voorkomen.

“Ik denk dat er veel dingen zijn die we leren van zo’n incident,” aldus Grosjean. “In mijn geval zijn we blij dat ik nog leef, dat ik kan praten en me alles nog kan herinneren. Maar ik ben er niet echt zeker van of dat wel echt goed is.”

“Maar ik herinner me alles en ik denk dat er een aantal grijze gebieden over de veiligheid in de motorsport zijn opgehelderd, maar ik zie nog dingen.”

Met de firma ‘Mindmaze’ heeft Haas een partner die zich specialiseert in hersentechnologie. Ze willen vooral het vermogen van mensen om te herstellen en te leren versnellen. Ze hebben met mind drive ook een systeem ontwikkeld dat via een speciale balaclava-signalen van de hersenen live naar de pitmuur kan doorsturen. Zo kan er erger voorkomen worden als er signalen komen dat het dreigt mis te gaan.

Grosjean begrijp niet waarom hij het bewustzijn niet verloren heeft tijdens zijn crash en hij denk dat dit iets te maken kan hebben met zijn hersenen.

“De volgende stap voor mij is proberen te begrijpen wat er zich in de helm afspeelt, in de hersenen. Op fysiek vlak hebben we gezien dat ik vrijwel ongeschonden uit de auto geklommen ben, ik heb wel wat brandwonden aan mijn handen maar de handschoenen zijn zeker iets wat we kunnen verbeteren.”

“Maar ook de vraag wat er in de hersenen van de rijder gebeurt? Met MindDrive zouden we volgens mij in het geval van mijn crash kunnen begrepen hebben wat de interactie was tussen mijn hersenen, mijn helm, de hoofdsteunen en het feit waarom ik het bewustzijn niet verloren ben.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}