Ross Brawn: “Er zal discussie ontstaan over ‘extreme’ sidepods van Mercedes”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Volgens Ross Brawn zullen de nieuwe extreem dunne sidepods voor heel wat discussies zorgen onder de teams. Cruciale vraag zal nu zijn of Mercedes het ontwerp van haar F1-bolide zal moeten aanpassen.

Mercedes toonde ons vandaag tijdens de eerste testdag in Bahrein een ingrijpend aangepaste versie van haar W13. De nieuwe F1-bolide van Mercedes heeft extreem dunne sidepods en sommige teams opperen reeds dat het tegen de ‘geest’ van het nieuw reglement is.

“Het is een zeer extreme interpretatie van de regels en ik denk dat er onvermijdbaar een debat zal ontstaan over hun interpretatie van het reglement,” aldus Brawn.

“Dat is wat er gebeurt met nieuwe regels. Hoe hard je ook probeert om bepaalde opties te voorzien of achterpoortjes te dichten, en geloof me we hebben er honderden aangepakt, de innovaties in de F1 zijn altijd extreem.”

“Vanuit ons perspectief is het vooral de vraag of dit het objectief van de regels volgt? De teams willen zeker zijn dat iedereen de regels op een correcte manier heeft geïnterpreteerd. Ik denk dat er een serieus debat zal volgen.”

Er wordt nu verwacht dat verschillende andere teams zullen aanhalen dat de extreme sidepods van Mercedes niet volgens de ‘geest’ van het reglement zijn. Grote vraag is echter of de sidepods tot een extreem groot prestatievoordeel opleveren en of Mercedes ze zal moeten aanpassen.

“In het verleden moest iedereen akkoord zijn om tijdens het seizoen een wijziging door te voeren maar nu kan dat al wanneer 80 procent van de teams akkoord zijn, op voorwaarde dat de FIA en de F1 eveneens akkoord zijn,” aldus Brawn.

“Ik denk dan ook dat we de interpretatie van Mercedes moeten zien te begrijpen, vervolgens kunnen we bekijken wat de impact is.”

“De ‘geest van de regels’ is zo’n enorm grijze zone. Uiteindelijk draait het rond de woorden die in de regels zijn opgenomen. Maar wat er in de regels staat kan door 80 procent van de teams gewijzigd worden.”

“Als er iets niet echt goed is verwoord of slecht is opgenomen dan weten de teams dat zoiets kan gebeuren. Zoiets kan tijdens het seizoen gebeuren en we zullen zien hoe het hiermee afloopt.”

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023