Ross Brawn: “Kopiëren hoort er gewoon bij in de Formule 1”

Ross Brawn, sportief directeur van de F1, zegt dat kopieergedrag schering en inslag is in de Formule 1 maar tegelijkertijd zegt hij ook dat de zaak rond Racing Point wel eens ingewikkeld kan worden.


De heisa rond de bolide van Racing Point is ondertussen wel gekend, de RP20 lijkt optisch enorm hard op de Mercedes F1-bolide van vorig jaar en het blijkt dan ook nog eens zijn vruchten af te werpen.

Dat beroert de gemoederen bij de andere F1-teams uit het middenveld en Renault diende al klacht in tegen het team uit Silverstone omdat de brake ducts van de RP20 er hetzelfde uitzien als die van de W10 uit 2019 van Mercedes.

De FIA liet al weten dat zelfs als Mercedes vorig jaar informatie over het bewuste onderdeel zou hebben doorgegeven ze daar niets strafbaar mee gedaan hebben omdat het toen nog niet geregistreerd stond op de lijst van onderdelen die de teams zelf moeten produceren.

Na de GP van Hongarije liet Ross Brawn optekenen dat kopiëren in de Formule 1 van alle tijden is en dat hij zich daar als technisch directeur bij Ferrari destijds niet onbetuigd in liet.

“Elk team heeft in normale omstandigheden fotografen rondlopen in de pitlane die duizenden foto’s maken van de auto’s. Die beelden worden daarna geanalyseerd met als doel de beste ideeën te kopiëren. Wij gaven onze fotografen toen een lijstje mee.”

“Racing Point heeft dit gewoon naar een andere niveau gebracht en ze hebben het grondiger aangepakt. Er is geen enkel team in de paddock dat niets van iemand anders gekopieerd heeft.”

“Als ik aan alle technisch directeuren van de alle teams zou vragen om hun hand op te steken als ze nog niets hebben gekopieerd dan zou je geen enkele hand zien. Ik heb het zeker en vast gedaan.”

“Vorig jaar kon Racing Point de brake ducts van Mercedes gebruiken omdat ze niet geregistreerd stonden. Dit jaar zijn ze dat wel en moeten ze ze dus zelf produceren.”

“Maar Racing Point kan de kennis die ze hebben opgedaan met de brake ducts van vorig jaar toch niet vergeten? Het is niet realistisch om te denken dat ze alle kennis van vorig jaar zullen uitwissen, dat is een probleem dat de experten van de FIA moeten oplossen.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print