Sebastian Vettel: “De F1 moet meer doen tegen de klimaatverandering”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Viervoudig F1-kampioen Sebastian Vettel vindt dat de Formule 1 nadrukkelijker iets moet doen voor het milieu. De groene gedachte is er niet gekomen door zijn ‘groene’ Aston Martin F1-bolide, maar het is wel een onderwerp dat hem de voorbije jaren steeds nadrukkelijker aanbelangt.

“Ik ben geen politieker. Het is niet mijn onderwerp, maar het is wel iets dat ons allemaal aanbelangt,” vertelde Vettel tegenover ‘Motorsport-total’. “Uiteraard is het erg belangrijk voor mij, inclusief mijn familie.”

“Als je kinderen hebt dan heb je een andere relatie met de toekomst en de tijd. Dat is waarom het mooi zou zijn indien ik andere mensen zou kunnen inspireren om erover na te denken.”

De laatste tijd is er steeds meer kritiek op de Formule 1 en haar rol als ‘vervuiler’ in de samenleving, dat het haar rol als ‘innovator’ niet voldoende op zich neemt met betrekking tot het klimaat. Sebastian Vettel heeft begrip voor die kritiek en hij geeft ook toe dat de Formule 1 een tandje bij moet steken.

“De verandering, de klimaatcrisis, is iets dat ons allemaal aanbelangt,” aldus Vettel. “Ik zie uiteraard ook dat de motorsportwereld niet de leidende rol op zich neemt, dat het op dat vlak niet gekend is voor haar aanpak.”

Volgens Vettel moet de Formule 1, de autosportwereld, maar bij uitbreiding zelfs iedereen, kritisch zijn en verandering teweegbrengen.

“Ik vind het goed dat men soms kritisch is en de vraag stelt of wel iets gepast is,” aldus Vettel. “Maar het is iets dat ons allemaal, en niet alleen in de motorsport maar veel breder, aanbelangt. We moeten ons meer en meer de vraag stellen of iets kan en gepast is.”

“Het is een onderwerp dat we niet kunnen negeren, er is geen alternatief. Het is niet zo dat we kunnen zeggen dat we eerst iets anders zullen aanpakken.”

“Des te sneller we dit serieus nemen, waarbij we ook iets eraan doen, des te beter dat onze toekomst zal zijn.”

Met sponsor BWT heeft Vettel sinds dit jaar ook een bedrijf dat zich mee wil inzetten voor de strijd tegen klimaatverandering.

Aston Martin F1 team