Sebastian Vettel: “F1 en motorsport dreigen verboden te worden als ze niet duurzamer worden”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel liet tijdens het Goodwood Festival of Speed weten dat de klimaatverandering een serieuze bedreiging vormt voor de motorsport.

Aan het einde van vorig seizoen besloot Sebastian Vettel dat het welletjes was geweest en hield hij het na 299 GP’s, vier wereldtitels en drieënvijftig raceoverwinningen voor bekeken in de Formule 1. Afgelopen weekend was hij te gast op het Goodwood Festival of Speed (FOS), waar hij in een Williams FW14B uit zijn persoonlijke collectie een demo gaf op biologische brandstof. 

Al tijdens de laatste seizoenen van zijn carrière liet Vettel al duidelijk merken dat hij begaan is met het milieu, vorig jaar droeg hij tijdens de GP van Miami een T-shirt met de slogan ‘Miami GP 2060, first Grand Prix under water.’ 

Tijdens het FOS wilde hij het belang van de klimaatverandering nog eens in de verf zetten en daarbij verwees hij naar de afgelaste race in Imola, de bosbranden in Canada en de weersomstandigheden in Miami, zo’n drie weken voor de race. 

“Dus ik denk, als je niet helemaal wegkijkt, dat je wel kan zien dat de klimaatcrisis al een enorme impact heeft op heel veel mensen op veel plaatsen in de wereld”, aldus Vettel. “Imola werd geannuleerd, je had enorme droogtes in Italië en plots daarna eindeloze regen waardoor de regen niet in de grond raakte.”

“Een drietal weken voor de race in Miami stond het circuit waar de race moest doorgaan onder water. Dan waren er ook de bosbranden in Canada, als de wind anders had gezeten en wat langer geduurd had bestond ook de mogelijkheid dat Montreal van de kalender geschrapt zou zijn.”

Vettel denkt dat als de autosport geen stappen onderneemt om duurzamer te worden, dat ze het slachtoffer zullen worden als de regeringen gedwongen worden om maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering.

“Laat me duidelijk zijn, ik wil niet dat dit gebeurt, want ik vind het een geweldige sport. Je ziet dat ook weer aan de grote opkomst van het publiek vandaag, ze hebben de tijd van hun leven. Het zou dus spijtig zijn dat we dat allemaal zouden verliezen omdat we het ons simpelweg niet meer kunnen veroorloven. Als je kijkt naar iets zo saai als het koolstofbudget, dan zeg je gewoon: ‘Oké, dit soort evenementen verdwijnen het eerst.’’ 

En dan dreigt naast de Formule 1 ook heel wat van de motorsport dus te verdwijnen …

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner