Sebastian Vettel: “Ik sluit een F1-comeback niet uit”

Sebastian Vettel tijdens een F1-demo op de Nürburgring (2023)
Sebastian Vettel tijdens een F1-demo op de Nürburgring (2023)

Eind vorig jaar nam viervoudig F1-kampioen Sebastian Vettel afscheid van de Formule 1. Het was meer dan waarschijnlijk een definitief afscheid van de sport maar gevraagd naar de mogelijkheid van een F1-comeback weigerde Vettel om die uit te sluiten.

Na opnieuw een moeilijk seizoen bij Aston Martin, waarbij er tegen het einde van het F1-seizoen 2022 toch lichtpuntjes waren, nam Sebastian Vettel op emotionele wijze afscheid van de Formule 1. Vettel was graag gezien en populair bij de fans maar hij wou meer tijd doorbrengen met zijn familie en kon zich ook steeds moeilijker vinden in de ecologische voetafdruk van de sport, ook al wordt die steeds kleiner.

Of we Vettel ooit een comeback in de Formule 1 zien maken, zoals verschillende andere F1-kampioenen dat deden, valt af te wachten maar helemaal die mogelijkheid uitsluiten doet hij niet.

“Ik kan niet nee zeggen, want je weet het niet,” antwoordde Vettel tegenover ‘Sky Sports F1’ toen hij afgelopen weekend op de Nürburgring een demonstratierun deed met zijn kampioensbolide uit 2011. “Wanneer je dat aan al de rijders zou gevraagd hebben die uiteindelijk stopten en toch terugkeerden dan zouden ze gezegd hebben; ‘Nee, sommigen wisten het niet, en uiteindelijk keerden ze terug, dus ik kan het niet uitsluiten.”

“Het zal waarschijnlijk afhangen van wanneer, je kan immers niet blijven een comeback maken, ik ben immers al 36 jaar. Ik kan niet zeggen dat ik tien jaar de tijd heb om eventueel een comeback te maken.”

“Misschien wanneer er wat tijd is gepasseerd maar het zal afhangen van de uitdaging, het zit momenteel echter niet in mijn hoofd om het te doen.”

“Ik geniet momenteel wat van mijn volgende uitdaging. Het is volgens mij de grootste uitdaging voor iedere racepiloot, de grootste uitdaging voor iedere sportman of sportvrouw: wat doe je na je afscheid van je sport?”

“Er is nog veel dat je in je leven kan doen, ook al race je niet met de snelste wagen in de wereld op de absolute limiet. Je kan nog veel dingen doen waaruit je plezier kan halen.”

Begin dit jaar was er even speculatie dat Sebastian Vettel mogelijk de geblesseerde Lance Stroll zou vervangen. Ook daarover schept Vettel duidelijkheid. Mocht hij terugkeren naar de sport, dan is dat niet om een geblesseerde rijder te vervangen maar omdat hij zelf een volwaardige comeback wil maken.

“Wanneer ik terugkeer dan zal het niet zijn omdat iemand uitvalt en ik in zijn plaats in de wagen stap,” aldus Vettel. “Mijn nek is momenteel niet goed genoeg om meteen in een F1-bolide te racen maar al de rest is dat zeker en vast wel nog.”