Staat de samenwerking tussen Red Bull en Porsche op losse schroeven?

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Er doen geruchten de ronde dat de samenwerking tussen Red Bull en Porsche al op losse schroeven staat nog voor ze begonnen is.

Vorige week wees alles nog op een samenwerking op lange termijn tussen beide partijen waarbij Porsche hetzelfde aantal aandelen zou hebben in Red Bull Technology, de afdeling van Red Bull die het F1-team runt. In Spa kondigde zustermerk Audi alvast aan dat ze vanaf 2026 zullen deelnemen aan de F1 en verwacht werd dat Porsche hetzelfde zou doen in Zandvoort.

Christian Horner liet in Spa weten dat Red Bull nog steeds hard werkt om een eigen motor te ontwikkelen tegen 2026 en dat er nog geen deal met Porsche was. Volgens de geruchtenmolen in de paddock raken beide partijen er niet uit over toekomstige aandeelhouders en stemrechten.

Er komen ook steeds meer berichten dat Honda in 2026 zou willen terugkeren naar de F1 en dan is de link met Red Bull snel gelegd. De motoren van de Japanse constructeur liggen ook op dit moment nog achterin de Red Bull onder de vlag van de raceafdeling Honda Racing Corporation, het zou niet ondenkbaar zijn dat het tot een verdere samenwerking zou komen na 2025.

Maar Christian Horner benadrukt dat Red Bull op eigen houtje kan verder doen en dat ze niemand nodig hebben om hun eigen motoren te ontwikkelen, bovendien is 2026 ook nog een eindje weg.

“Uiteraard gaan we door met Red Bull Powertrains,” zei Horner. “Ze hebben de eerste motor voor de zomerstop opgestart. 2026 is nog een tijdje weg.”

“We hebben tijd genoeg, en natuurlijk zullen we strategisch moeten doen wat goed is voor het team en voor het bedrijf. En dat is uiteraard iets tussen de aandeelhouders. En er zijn natuurlijk constructieve gesprekken gaande met Porsche.”

Over de geruchten over een verdere samenwerking met Honda wist Horner het volgende te vertellen: “Ik denk dat voor 2026 nog niets vast staat.”

“Ik bedoel, uiteraard, Red Bull Powertrains is opgezet, we hebben meer dan 300 mensen aangeworven. Dus dat is onze aanpak.”

Tegen vijftien oktober zal Red Bull ook geregistreerd staan als motorenbouwer en heeft het dus recht om mee te stemmen over toekomstige reglementswijzigingen. 

“Er is een datum,” aldus Horner. “Maar dat is geen voorbode van een deal die besloten zal worden na vijftien oktober. Red Bull Powertrains zal twee teams van motoren voorzien in 2026.”

“We hebben geen tijdsdruk,” besluit Horner. “Want 2026 is nog meer dan drie jaar weg. Dus we hoeven ons niet te haasten. En daarom zijn er uiteraard constructieve gesprekken gaande.”

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen