Stoffel Vandoorne en Esteban Ocon dreigen slachtoffer te worden van politieke spelletjes

Politieke spelletjes houden de transfermarkt van de Formule 1 meer dan ooit in hun greep. Force India is een van de hoofdrolspelers en talenten als Ocon en Vandoorne dreigen daardoor tussen wal en schip te vallen, zo valt te lezen in ‘Auto, Motor und Sport.’


Lawrence Stroll, mede-eigenaar van Force India en vader van Williams-rijder Lance Stroll, had het zich wat eenvoudiger voorgesteld. De bedoeling was om zoonlief zo snel als mogelijk in een Force India te laten plaatsnemen en Robert Kubica zou de vrijgekomen plaats bij Williams overnemen terwijl Esteban Ocon naar McLaren zou verhuizen.

In Woking wilden ze het spel echter niet meespelen en op die manier heeft één van de grootste talenten in de Formule 1 zijn lot niet meer in eigen handen. Niet dat McLaren niet geïnteresseerd was in de jonge Fransman maar zijn banden met Mercedes bleken een struikelblok. McLaren wilde namelijk langer gebruik maken van de diensten van Ocon, dus ook na 2019, maar daar wilden ze in Brackley niets van weten.

Bij McLaren wilden ze de druk op Mercedes opvoeren door Sergio Perez een voorstel te doen maar de Mexicaan bedankte voor de eer. Hij wil liever bij Force India blijven gezien zijn sterke band met het team en de rol die hij speelde in de redding van de renstal.

Ook de situatie die er ontstaan is rond de zogenaamde B-teams speelt hier een rol. Bij McLaren en Renault vrezen ze dat Force India een B-team van Mercedes gaat worden en dat de F1 op termijn gedomineerd zal worden door drie ‘superteams.’ Op die manier zouden McLaren en Renault in de kou blijven staan en daarom willen ze nu ook geen toegevingen doen jegens Mercedes, integendeel ze steken hen liever stokken in de wielen.

Na de F1-race in Monza liet McLaren weten dat ze volgend jaar zullen verder gaan met Lando Norris en dat ze dit jaar met Stoffel Vandoorne zullen afwerken. Mercedes hoeft met andere woorden dus niet te rekenen op McLaren om hun talenten bij bij hen te stallen, niet dit jaar en ook niet volgend jaar.

Daarmee lijkt ook een onmiddellijke overgang van Lance Stroll naar Force India in de kiem gesmoord. Een mooi neveneffect voor McLaren is dat ze op deze manier de relatie van Stroll senior met Mercedes onder druk zetten. Ze zouden natuurlijk Ocon ook bij Williams kunnen stallen maar gezien de huidige vorm van de renstal uit Grove is dat ook geen droombestemming.

Eigenlijk was de plaats bij Williams voor de rest van het huidige seizoen voorzien voor testrijder Robert Kubica maar naarmate het seizoen vordert wordt de kans des te kleiner dat we de Pool aan het werk zullen zien tijdens een race. Als hij deelneemt aan een F1-race moet hij namelijk het geld terugbetalen dat hij na zijn crash van de verzekering kreeg voor zijn arbeidsongeschiktheid. Het maakt niet uit of hij één race rijdt of een heel seizoen.

Wat schudt Toro Rosso nog uit de mouw?

Het is bijna zeker dat Lance Stroll volgend jaar bij Force India teamgenoot zal worden van Sergio Perez, zo worden de plaatsen voor de Mercedes-talenten erg schaars. We komen dan automatisch terecht bij Williams waar naast Sirotkin nog een felbegeerd zitje zal zijn. De Rus ziet zijn zitje betaald door de SMP-bank maar Toto Wolff staat voor de hartverscheurende keuze om ofwel Ocon ofwel hun andere protégée, George Russel in het tweede Williams-zitje te krijgen.

Bij Toro Rosso is er nog niets beslist voor volgend seizoen maar de geruchten worden steeds sterker dat Daniil Kvyat zal terugkeren naar Faenza. Wie wordt dan de tweede Toro Rosso-rijder? Dr. Helmut Marko was naar verluidt erg geïnteresseerd in Lando Norris maar die zal volgend jaar in een McLaren te bewonderen zijn.

Huidig Red Bull-junior, Daniel Ticktum doet het goed in de Formule 3 maar Marko zou zijn poulain het liefst nog een jaar in de Japanse Super Formula willen stallen. “Dat heeft Pierre Gasly ook geen windeieren gelegd.” aldus de Oostenrijker.

Rijders uit de Mercedes-stal zullen sowieso niet aan bod komen bij Toro Rosso en naar verluidt zijn ze ook niet geïnteresseerd in Stoffel Vandoorne. De kans bestaat dat Helmut Marko net als vorig jaar een wit konijn zoals Brendon Hartley uit de hoed zal toveren.

Al het voorgaande in acht genomen wordt het voor Stoffel Vandoorne geen gemakkelijke opdracht om een zitje te vinden in 2019.

Sauber-teambaas Frederic Vasseur is nog steeds gecharmeerd door onze landgenoot maar de Zweedse investeerders van zijn team willen graag Marcus Ericsson achter het stuur zien van een Sauber en door de banden met Ferrari is het tweede zitje voor een junior van de Scuderia voorzien.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en koop bij Bol.com via onderstaande banner Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print