Stoffel Vandoorne gaat als reserverijder naar alle F1-races: “Ik ben klaar om in te vallen”

Nadat Stoffel Vandoorne het Formule E-seizoen met een hoogtepunt afsloot, hij behaalde zijn eerste polepositie, eerste overwinning en een tweede plaats in het kampioenschap, kan Vandoorne zich vanaf nu volledig focussen op zijn rol als reserverijder in de Formule 1.


Stoffel Vandoorne is niet alleen reserverijder bij Mercedes, maar ook voor de F1-teams Racing Point en McLaren. Dat het zomaar kan gebeuren dat je moet invallen bleek al toen Racing Point F1-piloot Sergio Perez besmet raakte met het coronavirus.

Vandoorne zat toen echter in Berlijn voor de laatste races van het Formule E-kampioenschap en kon dus niet invallen. Het bewijst echter wel dat het met drie teams en dus zes rijders in het achterhoofd, het snel en onverwachts kan gebeuren dat je moet invallen.

“Bij McLaren ken ik de mensen, ik heb er verschillende jaren in de F1 gereden, dus ik denk dat ik daar zonder problemen kan invallen,” aldus Vandoorne tegenover ‘Autosport’.

“Ik heb lange tijd niet met een F1-bolide gereden. Het zou in het begin een beetje wennen zijn maar ik verricht nog heel wat simulatorwerk voor Mercedes en reis ook mee naar veel races. Ik heb er dan ook redelijk wat vertrouwen in en weet wat ik mag verwachten.”

“Ik ben er klaar voor, ik sta standby en ik ben er van overtuigd dat ik het goed zou doen.”

Dat Vandoorne zonder al te veel voorbereiding goed kan invallen bewees hij jaren geleden toen hij plots bij McLaren moest invallen voor Fernando Alonso. Het werd Vandoorne zijn F1-debuut en hij moest onderweg op het vliegtuig alle procedures instuderen.

“Ik slaagde er toen in zonder veel voorbereiding, ik denk dan ook dat het nu nog veel beter zou gaan,” blikt Vandoorne terug op die ongelooflijke invalbeurt waarbij hij tijdens zijn eerste F1-race meteen in de punten finishte.

Als reserverijder bevindt Vandoorne zich uiteraard in een zeer speciale situatie, eentje die gemengde gevoelens oproept, dat beseft hij ook zelf.

“Ik wens uiteraard niemand toe dat hij ziek wordt en dat ik plots moet invallen, het is dan ook een vreemde situatie waarin ik zit.”

Een vreemde situatie dus, maar eentje waarin hij zich op en top heeft voorbereid op een eventuele invalbeurt. En dat zo’n invalbeurt vooruitzichten geeft op een eventuele definitieve F1-comeback bewees Nico Hulkenberg onlangs.

De Duitser moest invallen voor Sergio Perez omdat Vandoorne zelf in de Formule E actief was. Hulkenberg kende twee sterke raceweekends en de voormalig Renault F1-piloot is in gesprek met meerdere F1-teams voor een racezitje in 2021.

Wie weet overkomt ook Stoffel Vandoorne het …


a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print