Stoffel Vandoorne nieuwe leider Formule E-kampioenschap na tweede plaats in New York

Mercedes Formule E team
Mercedes Formule E team

Na een erg sterke race finishte onze landgenoot Stoffel Vandoorne als tweede tijdens de tweede Formule E-race in New York, Antonio Felix da Costa won de race. Stoffel Vandoorne is meteen ook de nieuwe leider in het Formule E-kampioenschap.

Nick Cassidy had aanvankelijk de pole veroverd maar omdat hij zijn batterijpack en radiator moest vervangen kreeg hij een gridstraf van maar liefst dertig plaatsen. Antonio Felix da Costa mocht zo van op de pole vertrekken en de Portugees bleef ook aan de leiding bij de start.

Iets verderop de grid bleef Andre Lotterer even staan bij de start. Stoffel Vandoorne slaagde er net in om de stilstaande Lotterer te ontwijken en een zware crash te vermijden. Vandoorne schoof meteen op van de vijfde naar de derde plaats, achter da Costa en Alexander Sims.

Met nog zo’n dertig minuten op de klok activeerden da Costa en Sims hun ‘attack mode’ waardoor Vandoorne aan de leiding kwam van de race. Vandoorne volgde een ronde later ook en wist zo nipt voor teamgenoot Nyck de Vries derde te blijven. Da Costa, Sims, Vandoorne en de Vries op een zakdoek bij elkaar.

Aangezien Vandoorne als laatste van de toppers zijn ‘attack mode’ had geactiveerd kon onze landgenoot een minuut lang proberen om Sims en da Costa aan te vallen maar uiteindelijk geraakte hij niet voorbij het duo en moest hij gaan verdedigen tegenover Mitch Evans.

Even later slaagde Vandoorne er met een mooi manoeuvre toch in om Mitch Evans te passeren. Vandoorne dus op de tweede plaats en onze landgenoot kon de jacht beginnen inzetten op raceleider Antonio Felix da Costa. Evans crashte dan weer net niet toen hij de Nederlander Nyck de Vries opnieuw probeerde te passeren en over een hobbel reed.

Even later overkwam ook de teamgenoot van Stoffel Vandoorne hetzelfde want Nyck de Vries vloog met zijn Mercedes eveneens bijna in de muur.

Vooraan reed Antonio Felix da Costa vlot naar de overwinning, zijn eerst overwinning dit seizoen. Stoffel Vandoorne finishte na een sterke race als tweede op het podium en grijpt daarmee ook de leiding in het Formule E-kampioenschap.