Stoffel Vandoorne op het podium na knotsgekke race, Nyck de Vries wint

Mercedes Formule E team
Mercedes Formule E team

De eerste van twee races op het Circuit Ricardo Tormo ontplooide zich tot een knotsgekke regenrace met een wel erg bizar slot waarin Nyck de Vries de race wist te winnen en onze landgenoot Stoffel Vandoorne van op de 24ste plaats naar het podium reed.

Onze landgenoot Stoffel Vandoorne kwalificeerde zich oorspronkelijk op de polepositie maar doordat één van zijn banden niet de barcode bevatte die Mercedes had doorgegeven werden al de rondetijden van Vandoorne geschrapt en moest onze landgenoot als laatste aan de race beginnen.

Antonio Felix da Costa startte de race daardoor van op de polepositie maar omwille van een natte baan kregen we een start van achter de safety car. Dat weerhield ons niet van het nodige spektakel want de race was amper begonnen of we kregen al een nieuwe safety car omdat Lotterer tegen Sebastien Buemi reed en die laatste met zijn wagen dwars in de grindbak kwam te staan.

Lotterer kreeg voor de aanrijding een drive through penalty terwijl we door de regen verschillende zeer mooie gevechten te zien kregen. Vooraan zagen we met nog iets minder dan dertig minuten te gaan nog steeds Da Costa aan de leiding, voor Nyck de Vries en Alex Lynn. 

Stoffel Vandoorne was dan weer bezig aan een sterke inhaalrace. Onze landgenoot bleef tot dusver uit de problemen en haalde de ene na de andere rijder in. Ongeveer halverwege de race was Vandoorne al van de 24ste naar de 14de plaats opgeklommen. Voor Vandoorne ook het moment om een eerste attack mode te activeren.

Jammer genoeg voor Vandoorne ging even later Maximilian Günther van de baan. Günther schoof in de grindbak en kwam daar vast te zitten, wat opnieuw een safety car uitlokte. 

Met nog vijftien minuten op de klok kregen we opnieuw een safety car want alweer belandde een wagen in de grindbak. Vlak daarvoor ging ook Vandoorne door de grindbak waardoor onze landgenoot enkele posities verloor.  Vooraan bleef Antonio Felix da Costa aan de leiding voor De Vries en Sims.

Andre Lotterer belandde met nog dik vijf minuten te gaan in de grindbak, dit na een aanrijding met Mortara. Opnieuw de safety car dus op de baan. Vandoorne kreeg ondertussen ook nog een tijdstraf van vijf seconden voor het veroorzaken van een aanrijding, een erg frustrerende race dus voor Vandoorne maar het venijn zat hem duidelijk in de staart van de race.

We kregen immers een knotsgekke slotfase waarin de ene na de andere rijder zonder energie kwam te zitten. De verschillende safety car-fases zorgden er immers voor dat er veel minder aan energierecuperatie kon gedaan worden en het was Nyck de Vries die profiteerde en de race wist te winnen.

Ook onze landgenoot Stoffel Vandoorne deed het geweldig want hij slaagde er alsnog in om na een diskwalificatie voor Rowland en Sims (wegens te weinig energie) de race als derde op het podium te finishen. Nyck de Vries grijpt de leiding in het kampioen terwijl teamgenoot Stoffel Vandoorne van de vierde naar de tweede plaats in het kampioenschap klimt.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022