Susie Wolff over seksisme in de autosport: “Sommige verhalen zijn té beschamend”

Susie Wolff blikte op de Formule E-race in Berlijn terug op haar veertienjarige carrière in de autosport. Ze liet optekenen dat sommige ervaringen met seksisme in de autosport té beschamend zijn om verder op in te gaan.

#memories #williamsf1

Een bericht gedeeld door Susie Wolff (@susie_wolff) op


Wolff begint met te vertellen dat ze dankbaar was voor het feit dat ze actief kon zijn in een sport waarin eens ze een helm op haar hoofd zette niemand meer wist of ze een jongen of een meisje was. De nu vijfendertigjarige Schotse was tussen 2012 en 2015 testrijder bij Williams en tegenwoordig is ze actief als ambassadrice voor Mercedes.

In 2014 werd Susie Wolff de eerste vrouw in tweeëntwintig jaar die deelnam aan een raceweekend in de F1, ze mocht namelijk voor Williams in actie komen tijdens de vrije trainingen op het circuit van Silverstone. Om zover te komen moest ze echter veel seksistische hindernissen overwinnen, wat bij haar mannelijke collega’s niet het geval was.

“Ik was slechts acht jaar toen ik begon met motorsport en dan sta je nog niet stil bij het feit of het nu jongens of meisjes zijn, je doet gewoon wat je graag doet,” aldus Wolff. “Het was pas veel later, toen ik had besloten om mijn kans te wagen in de Formule 1 dat het begon te dagen dat ik één van de weinige vrouwen was die dat probeerde.”

“Door het feit dat ik zoveel vragen over mijn geslacht kreeg ben ik me nog meer gaan concentreren op mijn prestaties. Ik ben gelukkig dat we in onze sport een helm dragen zodat je niet kan zien of er een man of een vrouw in de auto zit.”

“Dat deed me ook beseffen dat zolang mijn prestaties goed zouden zijn, de rest van geen belang meer was. Doordat ik meer aandacht kreeg dan mijn mannelijke collega’s en omdat ik één van de weinige meisjes op de grid was heb ik me altijd meer op mijn prestaties gefocust. Op die manier verdwijnt de rest automatisch in het niets.”

“Bepaalde verhalen durf ik niet te vertellen omdat ze té beschamend zijn en mijn sport in een slecht daglicht zouden stellen. Het ligt ook niet in mijn aard om te focussen op de moeilijkheden want die komt iedereen van tijd tot tijd wel eens tegen, ik probeer me altijd op het positieve te concentreren.”

“Uiteindelijk heb ik toch de Formule 1 gehaald, niet helemaal tot op de grid maar ik heb tenminste laten zien dat het kan.”

Susie Stoddart, zoals haar meisjesnaam luidt, is de dochter van John en Sally Stoddart. Ze groeide op in een omgeving met een sterke link met de autosport en waar niet gekeken werd naar het feit of dat nu wel een jongens- of meisjessport is.

Voor die zaak wil ze haar nu verder inzetten via haar stichting ‘Dare 2 be different’ die jonge meisjes wil stimuleren om in de autosport te stappen.

“Doorheen mijn carrière heb ik altijd vragen gekregen hoe het voelde om als vrouw in een mannenwereld te zitten maar zelf heb ik het nooit zo ervaren. Er zijn succesvolle vrouwen en ik heb nooit echte moeilijkheden ondervonden om succesvol te zijn.”

“Ik wil meer vrouwen in de sport zien, op en naast de baan, want ik heb geleerd dat er niets is dat je als vrouw tegenhoudt om succesvol te zijn in deze sport. Uiteindelijk moeten we onze sport diverser maken als we in de toekomst nog willen meetellen,” besluit Wolff.

And off we go! First @d2bdofficial event today @buckmorepark ✅ #drivingfemaletalent #inspire

Een bericht gedeeld door Susie Wolff (@susie_wolff) op


Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}